Norge gir frivillig fra seg milliarder av fat olje

Olje og gass utgjør mer enn halvparten av Norges eksport. Oljeselskaper, inkludert statseide Equinor, sier gruvedrift rundt Lofoten er avgjørende for å opprettholde produksjonen, gitt den gradvise utarmingen av andre forekomster. Det er anslått at det er opptil tre milliarder fat olje rundt Lofoten. Men øygruppen regnes også som et av de naturlige underverkene.

Ifølge Bloomberg har det politiske skiftet «skremt» innflytelsesrike representanter for gruveindustrien og fagforeninger. – Dette er en overraskelse og en skuffelse for hele sektoren, sier Karl Eirik Schjott-Pedersen, president i Norsk olje- og gassforening. Ifølge ham betyr dette «tap av forutsigbarhet» og forpurret prosjekter.

Men opposisjonspartiets avgjørelse er ikke så overraskende. Stadig flere nordmenn har et problem med olje som en sentral kilde til landets rikdom – på grunn av bekymring for økologi og klimaendringer.

Det norske statsfondet sluttet for eksempel å investere i aksjer i olje- og kullgruveselskaper, inkludert det tsjekkiske strømselskapet ČEZ. Kommentatorer tok også et oppgjør med fjorårets navneendring av det statlige oljeselskapet Statoil til Equinor, som droppet ordet olje. Nordmenn går massevis over til elbiler, hvor én av to nye biler nå går på batteri.

Til og med noen oljeselskapsledere, etter press fra offentligheten og lokale myndigheter, har forlatt sine gruveplaner i nærheten av Lofoten. Ifølge Bloomberg kan det nå åpnes en debatt om fortsettelsen av gruvedriften i Barentshavet.

Fagforeningene protesterer

Arbeiderpartiets vedtak fikk skarp kritikk av Industri Energi, den største fagforeningen av oljeindustriansatte, som lenge har vært dens politiske allierte. Forbundspresident Frode Alfheim understreket at partiet endret standpunktet det stemte for for mindre enn to år siden. «Mange mennesker lurer nå på hva de egentlig vil,» kommenterte han.

Foto: Martin Havelka, Novinky

norsk eksport

Ap-leder Jonas Gahr Store sier han har til hensikt å fortsette å støtte oljeindustrien og ønsker ingen endringer, for eksempel på skatteområdet. I forrige uke oppfordret han imidlertid norske oljeselskaper til å sette en dato for at deres virksomhet skal være helt utslippsfri. Representanter for gruvearbeiderne beskrev dette som svært krevende.

cristiano mbappe

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *