Norge hadde rett til å blokkere russisk godstransport, sier statsråd

Norge hadde rett til å sperre adgangen til sitt territorium for varer beregnet på de russiske innbyggerne i den norske øygruppen Spitsbergen. Dette sa utenriksminister Anniken Huitfeldt etter at Russland truet med gjengjeldelse.

Oslo «prøver å ikke legge hindringer» i forsyningen av russiske gruvearbeidere som har bosatt seg på disse enorme norske øyene nær Nordpolen, sa ministeren i pressemeldingen. «Norge bryter ikke Spitsbergen-traktaten», som har vært i kraft i et århundre og inneholder spesifikke regler for territoriet som kun har 3000 innbyggere.

Varetransporten «har blitt blokkert på bakgrunn av sanksjonene» som Oslo tok etter invasjonen av Ukraina, «som forbyr russiske selskaper for varetransport å komme inn på norsk territorium», sa Huitfeldt.

Russland er sint på Norge for å ha blokkert 20 tonn gods ved grenseovergangen Storskog, som skulle lastes på et skip i den norske havnen i Tromsø på vei til Spitsbergen. Moskva arresterte den norske charge d’affaires og snakket om «uvennlige handlinger» som kunne føre til mottiltak.

Men ifølge Huitfeldt kan Russland velge å frakte varer via en annen rute, for eksempel via sjøveien. I tillegg er situasjonen normal i Barentsburg, der den nordligste kullgruven i verden ligger, og innbyggerne har tilgang til mat og medisiner.

Spitsbergen er en øygruppe i Polhavet, mer enn 500 kilometer nord for Norge. En atypisk traktat inngått i Paris i 1920 anerkjenner norsk suverenitet over øygruppen. Men innbyggere i andre signaturland vil ha rett til å utnytte Spitsbergens naturressurser «på lik linje». Russland gjør full bruk av denne bestemmelsen ved å utvinne kull i regionen.

cristiano mbappe

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *