Norge hever sitt militære beredskapsnivå, ingen direkte trussel oppdaget

OSLO | Norge, et NATO-medlemsland som deler grense med Russland i Arktis, vil heve sitt militære beredskapsnivå, kunngjorde statsministeren mandag, mens han understreket at ingen direkte trussel var oppdaget. mot riket.

• Les også: Ukraina: energiinstallasjoner berørt, 80 % av innbyggerne i Kiev uten vann

• Les også: Beijing-Washington snakker om krigen i Ukraina

«Forsvaret vil fra i morgen (tirsdag, red.anm.) øke sitt beredskapsnivå i Norge», sa Jonas Gahr Støre under en pressebriefing, med tanke på at Russlands invasjon av Ukraina hadde forårsaket «den alvorligste sikkerhetssituasjonen i Europa på flere tiår «.

– Vi har ingen grunn i dag til å tro at Russland ønsker å trekke Norge eller noe annet land direkte inn i krigen, men krigen i Ukraina gjør det nødvendig for alle NATO-land å være mer på sin vakt, la han til.

Etter å ha blitt Europas hovedleverandør av naturgass etter at russiske leveranser ble kuttet, har Norge allerede økt sikkerheten rundt sine strategiske steder etter at mystiske droneflyvninger ble observert, inkludert nær oljeplattformer langt til havs, og den påståtte sabotasjen av gassrørledningene Nord Stream 1 og 2 i nabolandet Østersjøen.

De siste ukene har flere russere blitt arrestert i det skandinaviske landet for ulovlig flyging av droner over territoriet eller brudd på forbud mot å ta bilder på sensitive steder.

I forrige uke kunngjorde den norske kontraetterretningen også pågripelsen av en mann som er mistenkt for å være en «hemmelig agent» for de russiske tjenestene og som ifølge eksperter kan være en russisk militær etterretningsoffiser (GRU).

«Jeg må påpeke at det ikke har skjedd noe de siste dagene som tar oss et hakk nå. Det er en utvikling over tid som gjør at vi går videre til dette, sa Støre.

Ifølge hans forsvarsminister Bjørn Arild Gram vil hevingen av det militære beredskapsnivået konkret slå ut i tiltak innen logistikk, kommunikasjonssikkerhet og sikkerhet rundt hærens installasjoner.

Ingen detaljer ble gitt om de forskjellige nivåene i varslingssystemet, som er hemmelig.

Hærens stabssjef Eirik Kristoffersen snakket om en omprioritering av aktiviteter og ressursbruk, herunder kansellering av øvelser til fordel for operative oppdrag.

Ett eller flere F35 jagerfly som skulle stasjoneres i USA for utviklingstester vil bli værende i Norge og det skandinaviske landet vil søke å få tak i raskere enn forventet P-8 maritime patruljefly bestilt over Atlanterhavet, heter det. -han sier.

Stilt overfor økende spenninger mellom Russland og Vesten, har Norge allerede økt sitt militærbudsjett og sin etterretningsinnsats i nordområdene betydelig, hvor det deler 198 kilometer grense med Russland.

cristiano mbappe

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *