Norge investerer med Shell i gassproduksjon i polarområdet

Denne gassen må sirkulere i rørene om fire år. Nok til å varme opp 2,2 millioner hjem i Storbritannia eller på det europeiske kontinentet i tretten år. Gassfeltet ligger over polarsirkelen, 340 kilometer vest for den norske havnebyen Bodø.

Der er det 1300 meter dypt. Det er et av Equinors dypeste gassutvinningsprosjekter og ett av fire over polarsirkelen. Gassfeltet ble oppdaget i 2009, men så langt har det stått i fred.

Han prosjekter koster totalt €1,4 milliarder og mye av gassen må transporteres til Storbritannia og resten av Europa via eksisterende rørledninger.

Shell deltar

Shell tar 10 % eierandel i prosjektet der Equinor er majoritetsaksjonær. Det er påfallende at Shell er involvert i et prosjekt i Arktis.

Shell sier de ikke lenger ønsker å påta seg nye aktiviteter der. Selskapet har også trukket seg fra et større prosjekt i et område over polarsirkelen i Canada. Hvorfor Shell deltar i dette prosjektet er uklart, selskapet svarte ikke på spørsmål.

Ekstremt sårbare polare strøk

Miljøorganisasjoner er sterkt imot olje- og gassproduksjon over polarsirkelen fordi polarområdene varmes opp tre ganger raskere enn resten av jorden.

I fjor oppfordret EU-kommisjonen også energiselskapene til å slutte å utvikle nye aktiviteter i Arktis.

Gass er praktisk

Europa kan godt utnytte den ekstra gassen nordmenn skal produsere. Norge gikk forbi Russland i sommer som kontinentets viktigste gassleverandør. 25 % av gassen kommer fra Norge, mot 20 % tidligere.

Før krigen med Ukraina startet, sto russerne for 40 % av EUs gassforsyninger. Dette har nå sunket til 9 prosent.

Den europeiske union og Storbritannia prøver å bli så raskt som mulig uavhengige av russisk gass. I tillegg til at norsk gass kommer til Europa via rørledninger, importeres mer flytende gass (LNG) fra land som USA og Qatar.

cristiano mbappe

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *