Norge investerer milliarder i forsvar

Helt konkret må hæren anskaffe to langtrekkende luftvernsystemer for å beskytte mot kortdistanse ballistiske missiler, flere helikoptre og langdistanse presisjonsvåpen, samt fem nye fregatter utstyrt med luftvernhelikoptre, seks nye ubåter og et standardisert missil. skipsklasse som omfatter inntil ti store skip og atten mindre skip, og det forventes også store investeringer i droner og dronebeskyttelse. Ifølge regjeringen vil hæren øke fra én til tre brigader og forsterkes med langdistanse presisjonsvåpen, flere stridsvogner, luftvernsystemer og helikoptre.

Norges statsminister Jonas Gahr Støre beskrev avtalen som et viktig signal «til våre allierte og andre» om at Norge står samlet om å styrke forsvaret. – I en tid med krig i Europa, økt sikkerhetssituasjon og et mer uforutsigbart Russland, må vi investere mer i felles sikkerhet, sa Støre. Han understreket at aldri før har alle partier på Stortinget vært enige om en forsvarsplan.

Ifølge vedtaket skal også antallet væpnede styrker øke betydelig: innen 2036 skal det være 4600 ekstra vernepliktige, 13700 ekstra reservister og 4600 ekstra fast ansatte. Reservestyrken kjent som «Hjemmevernet» skal økes med nesten 500 personell til totalt 45.000. Imidlertid lider det norske forsvaret allerede av mangel på personell. I år kunne rundt halvparten av de rundt 850 ledige stillingene i hæren ifølge en rapport fra TV-kanalen NRK ikke fylles. Årsaken til dette er derfor lite attraktive arbeidsforhold og relativt lave lønninger. For å bøte på situasjonen ville det vært nødvendig med massive investeringer for rundt ti år siden, ifølge eksperter.

cristiano mbappe

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *