Norge kan begrense sin elektrisitetseksport til Europa

Fallende vannstand i magasiner truer Norges viktigste strømkilde. Ved behov begrenses eksporten, forklarer energiministeren.

Gitt vannstandsfallet i magasinene, kan den norske regjeringen ønske å begrense elektrisitetseksporten til Europa. Dette melder «Spiegel» og viser til en uttalelse fra norsk energiminister Terje Aasland. Landet ønsker å «prioritere fylling av vannkraftmagasinene våre og forsyningssikkerheten for strøm, og begrense eksporten dersom vannstanden i magasinene faller til svært lave nivåer,» sier Aasland.

Ifølge rapporten hadde flere norske politikere nylig etterlyst et slikt tiltak på grunn av stigende strømpriser. Som et resultat er det ikke forsvarlig at innenlandske forbrukere må betale mer under energikrisen mens staten fortsetter å høste høye gevinster fra elektrisitetseksporten. I motforslag ble det foreslått å begrense eksporten og dermed avlaste det indre marked.

Tørke forverrer energikrisen i Norge

Norge er nesten helt avhengig av vannkraft for kraftproduksjon og forsyner mange naboland med energien som produseres. På grunn av de tørre vår- og sommermånedene har imidlertid vannstanden i reservoarene i det skandinaviske landet sunket. På grunn av klimaendringer og tilhørende svingninger i nedbør, vil det måtte gjøres justeringer i fremtiden, ifølge «Spiegel» i en uttalelse fra Energidepartementet.

Med departementets forslag vil Norge kunne prioritere det indre marked i en krisesituasjon. Ifølge rapporten kan imidlertid eksporten til EU ikke uten videre stoppes – Norge er tross alt en del av det europeiske indre markedet. Storbritannia, på den annen side, ville bli rammet av en kortsiktig skvis på eksporten.

Siden i fjor har Tyskland også mottatt strøm fra Norge via den 623 kilometer lange sjøkabelen «Nordlink». Linjen kan forsyne opptil 3,6 millioner mennesker med strøm.

cristiano mbappe

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *