Norge kan ikke øke gassforsyningen

Og kansler Scholz besøk i Oslo handler også om gassforsyninger – resultatet er nøkternt. Det har også vært snakk om det bør bli innreiseforbud for russere i EU.

Ifølge statsminister Jonas Gahr Store har Norge foreløpig ingen mulighet til å utvide sine gassleveranser til Tyskland og Europa. – Norge leverer så mye vi kan levere, sa Store mandag i Oslo etter et møte med kansler Olaf Scholz. Det er ikke det at vi bare kan bestemme politisk, vi gjør enda mer nå, sier Store. Etter Qatar ble håpet om raskt å finne flere leverandører for å erstatte russisk gass knust.

Scholz sa at han var «takknemlig» for at Norge «tømmer gassforsyningen maksimalt». Dette er «veldig viktig for å redusere vår gassavhengighet av Russland». Norge leverer for tiden mer gass og olje til Tyskland og Europa enn noen gang før. For Tyskland er kongeriket den andre gassleverandøren etter Russland. Norge dekker nå mer enn 30 % av Tysklands naturgassbehov, og importen har økt betraktelig siden krigen startet i Ukraina. Dette gjorde at Norge kunne erstatte noe av importen fra Russland.

Etter den russiske invasjonen av Ukraina justerte det norske energidepartementet utvinningstillatelsene til tre store offshorefelt slik at det kunne utvinnes enda mer naturgass der. Imidlertid er produksjons- og rørledningskapasiteten nå fullt utnyttet.

Finland, Estland og Litauen krever visumforbud for russere

Et generelt forbud mot russere inn i Europa ble også diskutert. Scholz fortsetter å være skeptisk til dette til tross for tilsvarende krav fra Nord- og Øst-Europa. – Dette er Putins krig, ikke russernes krig, sa Scholz mandag etter møte med skandinaviske statsministre i Oslo.

Det er riktig at dette diskuteres innad i EU. Men du bør ikke gjøre flukten enda vanskeligere for opposisjonelle russere som vil til Europa, hvorav mange allerede er i EU-land. På den annen side sa statsministrene i Finland og Danmark, Sanna Marin og Mette Frederiksen, at et visumforbud burde diskuteres.

Marin sa tidligere at det var utålelig at russere kunne feriere i EU til tross for det pågående angrepet på Ukraina. Sveriges statsminister Magdalena Andersson sa at hennes regjering ennå ikke har tatt noen avgjørelse i saken. Det er gode argumenter for og imot. På møtet deltok også Norges statsminister Jonas Gahr Store som vert og Islands statsminister Katrin Jakobsdottir.

Finland, Estland og Litauen hadde tatt til orde for et forbud fordi de, som land som grenser til Russland, mottar mange besøkende fra landet. Dette har ført til betydelige debatter i disse landene, ikke minst fordi besøkende fra EU-land henter varer som faller inn under EUs sanksjoner. Mange reiser også til feriemål innenfor Schengen-området.

Polen støtter nå også et visumforbud. Dette bør diskuteres på neste møte med EUs utenriksministre. Det føderale utenrikskontoret hadde understreket at et visumforbud ikke bare ville ramme turister, men også slektninger til russere eller studenter bosatt i Tyskland.

Laster inn…

å integrere

Regjeringene ønsker å jobbe tettere sammen om energiomstillingen

Scholz og regjeringssjefene i de fem nordiske landene har blitt enige om å jobbe enda tettere sammen om energiomstillingen i fremtiden. Vert Störe berømmet Tysklands energiomstilling: Tyskland har «tatt opp den store utfordringen med å utvikle fornybar energi». Å vende seg bort fra fossilt brensel vil imidlertid være «hardt og turbulent». «Nesten alt som kan gjøres om til energi vil bli omgjort til energi,» kunngjorde Störe.

cristiano mbappe

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *