Norge leverer flere våpen – og stridigheter om import fra Russland

Da statsminister Jonas Gahr Störe annonserte nye våpenleveranser til Ukraina i det norske parlamentet onsdag, møtte det bred tilslutning. Landet, som selv bare har 17 000 soldater, men en svært moderne hær, slapp ut 100 Mistral-luftvernraketter. Missilene, som så langt har blitt fraktet på marinens skip, er allerede levert, sa forsvarsdepartementet.

Og leveransene er en del av et større program for militærhjelp til Ukraina. Ine Eriksen Søreide, tidligere utenriksminister i det konservative opposisjonspartiet Høyre, sa til norsk radio at regjeringen har støtte fra partiet hennes dersom den også ønsker å gi Ukraina tyngre forsvarsvåpen. Störe lovet Stortinget onsdag at Norge vil fortsette å levere våpen.

Importen fra Russland har økt

er om volumet av transaksjoner, som rike Norge har med Russland, er det få tegn til samhold. Det brøt ut en reell strid i innenrikspolitikken. Norge har generelt et stabilt handelsvolum med nabolandet Russland. Mat, metaller, drivstoff og kjemikalier importeres, samt aluminium for rundt 500 millioner euro i fjor, ifølge den norske statistikkmyndigheten SSB. Råolje ble også inkludert i små mengder.

[Alle aktuellen Nachrichten zum russischen Angriff auf die Ukraine bekommen Sie mit der Tagesspiegel-App live auf ihr Handy. Hier für Apple- und Android-Geräte herunterladen]

Men det som er eksplosivt er at importvolumet fra Russland i 2021 var rundt 21,8 milliarder kroner, som tilsvarer rundt 2,1 milliarder euro, som tilsvarer en økning på 58,9 % sammenlignet med 2020. Og økningen i mars 2022 alene, sammenlignet med samme måned i fjor, er enda høyere med en økning på nesten 90 %. Ironisk nok, i de første ukene av den ukrainske krigen, nådde importen et rekordhøyt nivå.

Den norske regjeringen ledet av statsminister Jonas Gahr Störe leverer flere våpen til Ukraina.
© Ludovic Marin/Pool/Reuters

Opposisjonskritikken er enorm

Kritikken mot opposisjonen er enorm. «Det må stoppe. Norge må slutte å finansiere Putins krig. Det kan ikke fortsette slik,» sa Ola Elvestuen, parlamentsmedlem fra det liberale Venstre-partiet, til nyhetsportalen E24. Verdien av norsk import av russiske produkter er større enn humanitær bistand til Ukraina, sa han.

Regjeringen må sørge for at vi er en pådriver for å innføre tøffere sanksjoner med EU, fortsatte han. Norske bedrifter bør oppmuntres til å gå lenger og slutte å handle med Russland.

Jevn flyt av varer: Importen fra Russland har den siste tiden økt betydelig.
Jevn flyt av varer: Importen fra Russland har den siste tiden økt betydelig.
© NTB/Carina Johansen/Reuters

De Grønne krever til og med et forbud mot all import av ikke-nødvendige varer. Arild Hermstad, nestleder i partiet, kalte selv importøkningen gal. – Det hjelper til med å finansiere president Vladimir Putins brutale og ulovlige krig i Ukraina, der forbrytelser mot menneskeheten blir begått, sa hun. Norge bør ikke være kjent for å finansiere denne krigen.

Det er tydelig at enkelte opposisjonspartier ønsker en enda tøffere kurs i forholdet til Russland, også utover handel. Selv om det ikke har blitt rapportert om nye våpenforsendelser til Ukraina de siste ukene, har det blitt rettet kritikk, spesielt fra konservative.

Regjeringen er nå på defensiven med sin serie av sanksjoner. Hun forsvarte tidligere sanksjoner mot nyhetsportalen E24. – Sanksjonene som er pålagt av regjeringen er alvorlige og vidtrekkende, sa en talsperson for utenriksdepartementet til portalen. Sanksjoner er mer effektive når de har bred internasjonal støtte, sa han.

Nye sanksjoner ser imidlertid ikke ut til å være planlagt på kort sikt. Regjeringen i Oslo går neppe alene, uavhengig av EU-sanksjoner. EUs restriktive tiltak mot Russland er støttet og implementert i norsk lovgivning, opplyste departementet på E24-portalen. De jobber nå med implementeringen av den femte sanksjonspakken.

Til hjemmesiden

cristiano mbappe

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *