Norge: økt militær beredskap etter mystiske droneflyvninger

Mystiske droneflyvninger fanget
Norge setter hæren sin i høy beredskap

Norske etterforskere har de siste ukene arrestert flere russere for angivelig spionasje. Nå reagerer Oslo-regjeringen og aktiverer forsvaret. Statsminister Støre snakker om den «verste sikkerhetssituasjonen» på flere tiår.

Norge, som grenser til Russland, setter sine væpnede styrker i høy beredskap. Statsminister Jonas Gahr Støre varslet i Oslo at tiltaket vil gjelde fra tirsdag. «Dette er den verste sikkerhetssituasjonen på flere tiår,» sa han. Samtidig understreket han at det ikke var identifisert noen direkte trussel fra Russland.

– Det er ingen tegn til at Russland utvider krigen sin til andre land, men økende spenninger gjør oss mer sårbare for trusler, etterretningsoperasjoner og påvirkningskampanjer, sa statsministeren. Med tanke på Russlands angrepskrig mot Ukraina, var det nødvendig for alle NATO-land å være «stadig mer på vakt».

Ifølge forsvarsminister Björn Arild Gram betyr den økte beredskapstilstanden blant annet at beskyttelsestiltakene ved militære installasjoner blir styrket. Det norske luftforsvaret skal ha avlyst trening med sine F35 jagerfly i USA for å være på bakken i Norge.

Norge, et NATO-medlem, deler en 198 kilometer lang grense med Russland i Arktis. I mellomtiden har Norge erstattet Russland som hovedleverandør på det europeiske gassmarkedet etter krigen i Ukraina.

Den siste tiden har det blitt observert mystiske droneflyvninger i Norge, spesielt i nærheten av offshore oljerigger.Flere russere er arrestert i forbindelse med dronene. I tillegg arresterte norsk kontraetterretning i forrige uke en mistenkt russisk spion som hadde utgitt seg som en brasiliansk forsker.

(Denne artikkelen ble først publisert mandag 31. oktober 2022.)

cristiano mbappe

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *