Norge planlegger reserve for Hvaldimir spionhval

Reservatet bør være stort nok til å romme flere tamme hvaler. Forfatterne av prosjektet håper at hvalene vil lære å jakte etter mat og deretter kan slippes ut i naturen igjen i fremtiden.

Bilder | Tor Borgersen/Statsministerens kontor / Flickr

Da en nordlig beluga begynte å leke med norske fiskebåter og reagere på turister i 2019, ble hun en internettsensasjon. Et sosialt dyr, folk ble tiltrukket av ham, og de ble tiltrukket av ham. Men Hvaldimir hadde på seg en sele merket «St. Petersburgs eiendom» og media ble umiddelbart fulle av informasjon om «spionbelugaen», skriver avisen. Vergen.

En beluga som er temmet på denne måten er vant til menneskelig tilstedeværelse og er ikke forberedt på å overleve i naturen. Hvaldimir beveger seg ofte i nærheten av fiskegarn og plager også lakseoppdrettere fordi den lever av fisk som tiltrekkes av laksemat. Fra nå av kan skjebnen hans endre seg. Den britiske forretningsmannen Adam Thorpe ble så rørt av Hvaldimirs historie at han bestemte seg for å samle inn midler til å etablere det største åpne havhvalerreservatet nær de norske fjordene. Arbeidet med det rundt 200 000 hektar store reservatet nær Hammerfest by skal starte neste år.

Tidligere eiendomsmogul Thorpe grunnla veldedighetsorganisasjonen OneWhale, som beskytter og overvåker Hvaldimir og finansierte forskningen som førte til opprettelsen av reservatet.

«Alle ble forelsket i denne belugaen fra de virale YouTube-videoene,» sa Thorpe. «Jeg leste om Hvaldimir i National Geographic i 2019 og syntes det var urovekkende. Jeg trodde vi kunne lage et reservat eller område for ham som ville beskytte ham mot skipsfart og gi et område hvor han kunne jakte fritt og leve. på den mest naturlige måten, » han la til.

Byen Hammerfest støttet prosjektet og OneWhale begynte å jobbe med lokalbefolkningen for å opprette reservatet. Organisasjonen må samle inn 250 000 pund (omtrent syv millioner kroner) for å ha tilstrekkelige midler til å kjøpe garn som vil sikre området til reservatet, samt for personalinnkvartering og etablering av et veterinærlaboratorium.

Reservatet bør være stort nok til å romme flere tamme hvaler. Forfatterne av prosjektet håper at hvalene vil lære å jakte etter mat og deretter kan slippes ut i naturen igjen i fremtiden.

«Ved å dele Hvaldimirs historie kan vi gi plass til andre tidligere fangede dyr i helligdommen,» sa Thorpe. «Det vil ikke være lakseoppdrettsanlegg eller skipsfart i reservatet, noe som vil redusere risikoen for skader fra skipsskruer,» la han til.

Thorpe har slått seg sammen med filmskaper Regina Crosby. Deres første samarbeid for å beskytte Hvaldimir vokste til et større prosjekt som involverte verdens ledende forskere, veterinærer og dyrerettighetsaktivister. Netflix er for tiden i samtaler med Crosby om muligheten for å filme en dokumentar om hvithvalenes reise fra fangenskap over åpent hav til reservatet.

— Vi må holde et øye med Hvaldimir for å være sikker på at han ikke skaper problemer på lakseanleggene han liker å henge med, sier Thorpe. «Tilsynelatende ble han trent til å bevege seg rundt skip tidligere. Et av triksene hans er å vikle et tau rundt en skipspropell. Selv om dette kan høres søtt ut, er det veldig frustrerende. for lakseoppdrettere,» la han til. Hvis Hvaldimir gjorde noe slikt, ville lakseoppdretterne drept ham, mener Thorpe. Den norske regjeringen ble nylig kritisert for å ha skutt en hvalrosskvinne, Freya, som vandret for nær en fjord ved Oslo og trakk til seg mengder av turister. Ifølge myndighetene utgjorde hun en fare for mennesker.


reklame


cristiano mbappe

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *