Norge: Populær hvalross Freya avlivet – folk holdt ikke avstand

«For menneskelig sikkerhet»
Hvalross Freya avlivet i Norge

I ukesvis har den solsøkende hvalrossen Freya forbløffet Oslos befolkning. Noen ganger døset hun på båter, noen ganger jaktet hun ender. Til tross for alle oppfordringene fortsatte tilskuerne å komme farlig nær dyret. Nå er hvalrossen avlivet.

Oslofjorden folketrekkeren er død: den solsøkende hvalrossen Freya er lagt i dvale. Beslutningen ble tatt «basert på en helhetlig vurdering av den aktuelle trusselen mot menneskelig sikkerhet», sa Fiskeritilsynets sjef Frank Bakke-Jensen. «Vi har konkludert med at vi ikke kan garantere dyrets velferd på noen måte,» la han til.

Hvalrossen på 1300 pund, oppkalt etter den norrøne gudinnen for kjærlighet og skjønnhet, hadde tidligere blitt oppdaget i Storbritannia, Nederland, Danmark og Sverige. Etter det holdt regionen rundt Norges hovedstad Oslo det travelt i ukevis. Dyret hadde gjort ugagn i Oslofjorden siden midten av juli, og tiltrukket massevis av tilskuere.

Avisen «Verdens Gang» hadde til og med satt opp en livestream på nett. Mellom lange lur – en hvalross sover opptil 20 timer i døgnet – ble Freya blant annet filmet mens hun jaget en and og angrep en svane. Men mesteparten av tiden døser hun på båter, hvorav noen kantrer under vekten hennes. – Selvfølgelig er materielle skader synd, men sånn er det med ville dyr, sa fiskerioffiser Rolf Harald Jensen på TV2, mens Freya lå ved siden av ham på en vaklevoren jolle.

«Normalt ingen fare for mennesker»

For bare dager siden sa fiskerimyndighetene at de ville tillate hvalross. «En hvalross er generelt ikke en trussel mot mennesker så lenge den holder seg på trygg avstand,» råder byrået. «Men hvis han er plaget av folk og ikke får hvilen han trenger, kan han føle seg truet og angripe.»

Men ettersom appeller til publikum om å holde avstand fra hvalrossen mislyktes, ble det tatt en annen avgjørelse. Folk kom stadig for å ta bilder. Fiskeriavdelingen var spesielt plaget av folk som hoppet i vannet og kom veldig nær Freya. I noen tilfeller skal barn ha vært tilstede.

(Denne artikkelen ble først publisert søndag 14. august 2022.)

cristiano mbappe

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *