Norge prøver å ta inflasjonen ved hornene

Finansiell18. august ’22 11:07Forfatters: Reuters og Julian Verbeek

For å dempe den stadig økende inflasjonen, hevet den norske sentralbanken renten med 50 basispunkter til 1,75 %. Økonomer forventer at nordmenn forbereder seg på ytterligere renteøkninger.

(ANP / Bilder Johner)

Selv om Norge var et av de første rike landene som tok inflasjonsbekjempelse i september i fjor, står det skandinaviske landet overfor de største prisøkningene på 34 år. – Prisøkningene er utbredt i økonomien og dette kan bety at inflasjonen kan holde seg høy lenger enn forventet, sier Norges Bank.

Les også | Verdens største offentlige fond taper milliarder

Den danske banken Nordea skriver til sine kunder at de forventer at dette ikke vil være den siste inngripen fra Norges sentralbank. «Vi forventer at Norges Bank hever renten med ytterligere 50 basispunkter i september, med økninger i 25 basispunkter fra november til et høyere nivå på 3 %.»

Nordmenn frykter at deres mineralrike økonomi vil overopphetes på grunn av økende internasjonal etterspørsel etter drivstoff. Siden konflikten i Ukraina har salget av norsk gass og olje slått rekorder. Sentralbanken i nabolandet Sverige vurderer angivelig å heve renten med 75 basispunkter på kort sikt. Island vil vurdere en lignende økning.

cristiano mbappe

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *