Norge: Putins fortrolige arrestert for dronetyveri

Oulemper ikke tillatt droneflyvninger Norsk politi har arrestert sønnen til den tidligere russiske jernbanesjefen og Putins fortrolige Vladimir Yakunin over Spitsbergen. Andrej Jakunin ble pågrepet i Hammerfest, Nord-Norge mandag, opplyser politiet onsdag. Den russisk-britiske statsborgeren har innrømmet å ha flydd ulovlig med en drone over den norske arktiske øygruppen Spitsbergen, sa en polititjenestemann.

Yakunin er i varetekt, drone og andre elektroniske enheter ble konfiskert, la han til.

Dette er den syvende arrestasjonen av russiske statsborgere på få dager. De er anklaget for å være i grensen til Russland Norgesom nå er Europas største gassleverandør, ulovlig brukt ubemannede fly eller tatt bilder uten tillatelse.

Flytrafikken måtte avbrytes

Når det gjelder nye droneflyvninger nær norske flyplasser, sa statsminister Jonas Gahr Störe til NRK onsdag: «Det er uakseptabelt at utenlandske hemmelige tjenester flyr droner over norske flyplasser». Russerne har ikke lov til å fly droner over Norge, sa han. la til.

Noen timer tidligere forårsaket en droneflyvning nær Bergen lufthavn på Vestlandet et kortvarig brudd på flytrafikken.

I likhet med andre vestlige land innførte Norge overflyvningsforbud mot russere som svar på den russiske angrepskrigen i Ukraina. Lovbrudd kan straffes med inntil tre års fengsel.

I Norge har droner blitt oppdaget på energiinfrastruktur flere ganger, blant annet på olje- og gassplattformer til havs. Denne informasjonen og sabotasjen av gassrørledningene Nord Stream 1 og 2 i Østersjøen fikk landet til å styrke sine sikkerhetstiltak.

Spitsbergen ligger tusen kilometer fra Nordpolen og er norsk territorium. Siden Russland også bryter kull på øygruppen, er det hjemsted for et relativt stort russisk samfunn.

cristiano mbappe

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *