Norge setter opp renten kraftig

Sentralbanken i Oslo for noen minutter siden besluttet øke Norges styringsrente med 0,50 prosentpoeng til 1,75 %. Basert på dagens vurdering av utsiktene og risikobalansen, vil renten mest sannsynlig heves ytterligere i september, ifølge sentralbankens siste uttalelse. Inflasjonen i Norge er i dag 6,8 %.

Ifølge den siste uttalelsen fra sentralbanken er inflasjonen betydelig høyere enn forventet og godt over målverdien på 2 %. Aktiviteten i norsk økonomi er høy og det er knapt ledig kapasitet. Arbeidsledigheten i Norge har falt litt mer enn forventet og er på et svært lavt nivå. En betydelig høyere styringsrente må til for å lette presset på norsk økonomi og bringe inflasjonen tilbake mot målet.

Ifølge den siste uttalelsen fra sentralbanken har prisveksten vært utbredt de siste månedene og kan bety at inflasjonen i Norge holder seg høy lenger enn ventet. Dette taler for en raskere renteøkning enn forventet i juni. Å heve renten raskere nå vil redusere risikoen for at inflasjonen tar tak og at det vil være behov for ytterligere pengepolitiske innstramninger på lengre sikt.

Sentralbanken sier de er bekymret over den høye usikkerheten rundt utsiktene. Det er en risiko for at den lave ledige kapasiteten i norsk økonomi og det fortsatte presset fra globale priser vil føre til ytterligere akselerasjon i inflasjonen. På den annen side kan stigende renter og høy inflasjon kjøle ned boligmarkedet i Norge og dempe husholdningenes forbruk raskere enn forventet. Det er også en risiko for en mer uttalt nedgang i den globale veksten.

Grafen viser utviklingen av styringsrenten de siste fem årene:


kilder: tradingeconomics.com

Les og skriv anmeldelser, klikk her

cristiano mbappe

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *