Norge står ikke i fare for å rasjonere denne vinteren eller våren, sier tilsynsmyndighet

Av Nora Buli

OSLO (Reuters) – Norge vil ikke trenge å rasjonere kraft denne vinteren eller neste vår, selv i møte med en langvarig kuldeperiode og bredere energiutfordringer i Norden, sa den norske regulatoren mandag.landenergi, NVE.

– Våre analyser viser at selv med betydelige driftsutfordringer i Norden vil vi ikke komme i en rasjoneringssituasjon denne vinteren, sier NVE-direktør Kjetil Lund i en melding.

Meldingen kommer mens nabolandene Sverige og Finland, samt Storbritannia, som har direkte strømforbindelser til Norge, strever med å finne strømforsyninger for å møte høy etterspørsel i den nåværende kuldeperioden.

Vannreservoarene i Norge, landets viktigste energikilde, fyltes raskt i høst etter et tørt år, noe som førte til at et tett forsyningsvarsel ble opphevet i november.

Imidlertid er energisituasjonen i Europa fortsatt vanskelig og strømprisene forventes å forbli høye i Norge så lenge naturgassprisene holder seg høye, sa Lund.

– Neste vinter kan også bli vanskelig, legger han til, og oppfordrer norske vannkraftprodusenter til å sørge for at magasinene ikke blir for tømt denne vinteren.

Norske strømpriser i det mer befolkede sørlandet ligger an til å mer enn dobles i år til rundt 200 euro per megawattime (MWh) fra 75 euro/MWh i 2021. Historisk har prisene i gjennomsnitt ligget under 50 euro/MWh de fleste årene.

(Reportasje ved Nora Buli, redigering av Terje Solsvik, Kirsten Donovan)

cristiano mbappe

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *