Norge tar nasjonal terrorvarsling til høyeste nivå

Det skulle ha vært starten på en morsom festhelg – men dødelig skuddveksling har gjort en populær Oslo-homobar til et skummelt sted. I sentrum av den norske hovedstaden skjøt og drepte en mistenkt ensom våpenmann to personer lørdag kveld. Minst 21 andre personer ble skadet, sa politiet, ti av dem alvorlig.

Norge har derfor hevet det nasjonale terrorberedskapsnivået til høyeste nivå. Risikoen for en terrortrussel er «ekstraordinært» høy, sa den norske hemmelige tjenesten PST lørdag, ifølge TV-kanalen NRK. Myndighetssjefen, Roger Berg, sa handlingen ble ansett som et islamistisk motivert terrorangrep. Terrorvarslingsnivå fem gjelder nå. Så langt var det nivå tre.

[Wenn Sie aktuelle Nachrichten aus Berlin, Deutschland und der Welt live auf Ihr Handy haben wollen, empfehlen wir Ihnen unsere App, die Sie hier für Apple- und Android-Geräte herunterladen können.]

Zaniar M. har vært i trådkorset til sikkerhetsmyndighetene siden 2015 og har gjentatte ganger vakt oppmerksomhet gjennom vold og trusler, sa PST-sjef Berg. Det har tidligere vært bekymringer om at den norske statsborgeren hadde blitt radikalisert og sluttet seg til et islamistisk nettverk, sa Berg. PST snakket med Mr i mai i år uten resultat.

Det pågår nå et arbeid med å avklare «nøyaktig grad av ideologisk motivasjon og koblinger til andre ekstremister eller tilknyttede nettverk», sa Berg.

Ellers bærer ubevæpnet politi nå våpen

Den konkrete konsekvensen av økningen i terrorberedskapsnivået er at alle politifolk i landet nå midlertidig må bære våpen. – Basert på informasjon fra PST og Oslo politidistrikt har vi besluttet å innføre den midlertidige bevæpningen, sier politiførstebetjent Benedicte Bjørnland. I motsetning til Tyskland er norsk politi stort sett ubevæpnet.

I sentrum av den norske hovedstaden skjøt en mistenkt ensom våpenmann andre i og rundt en homobar natt til lørdag. Myndighetene etterforsker mistenkt terror. Det er et sterkt tilfelle av hatkriminalitet, sa politiet. Angriperen skal være en nordmann med iransk opprinnelse. Han ble arrestert over natten.

Den mistenkte hadde allerede begått en forbrytelse

Nattklubben «London Pub» – hovedmålet for angrepene – regnes som en populær møteplass for homofile, lesbiske og andre medlemmer av den skeive scenen i Oslo. På sin egen nettside beskriver klubben seg selv som den beste «homobaren» og «homohovedkvarteret siden 1979» i byen. «London Pub» var ikke det eneste åstedet, det ble også avfyrt skudd på andre steder langs festmilen

Sorg i Norge: Blomster og regnbueflagg kan sees i Oslo sentrum.
© Terje Pedersen/NTB/Reuters

Etterforsker Christian Hatlo fortalte til VG at 42-åringen allerede hadde begått en straffbar handling. Han ble dømt til flere måneders fengsel for narkotikarelaterte lovbrudd. I løpet av natten ransaket politiet boligen hans.

Handlingen skapte gru i Norge. Kong Harald V (85) oppfordret sine landsmenn til å slå seg sammen. Det er viktig å forsvare felles verdier som frihet, mangfold og respekt for andre slik at alle kan føle seg trygge. Statsminister Jonas Gahr Støre uttrykte kondolanser til familiene til ofrene etter et «grusomt og dypt sjokkerende angrep».

Kronprins Haakon og statsminister Støre på stedet

Sosialdemokraten forsikret det skeive miljøet: «Vi står med dere». Tidligere Tory-statsminister Erna Solberg sier friheten til å elske hvem du vil har blitt angrepet

Kronprins Haakon av Norge og statsminister Jonas Gahr Støre besøkte åstedet lørdag. Omringet av en stor folkemengde la de en bukett blomster, som observert av en dpa-journalist. Kronprinsesse Mette-Marit og flere medlemmer av den norske regjeringen var også til stede. Rådhusklokken spilte «Somewhere over the Rainbow» med henvisning til regnbueflagget som et symbol på den skeive scenen.

Kronprins Haakon av Norge (M, r), kronprinsesse Mette-Marit av Norge (M, l) og Jonas Gahr Støre (r), Norges statsminister, legger ned blomster på åstedet.
Kronprins Haakon av Norge (M, r), kronprinsesse Mette-Marit av Norge (M, l) og Jonas Gahr Støre (r), Norges statsminister, legger ned blomster på åstedet.
© Javad Parsa//dpa

Kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit ønsker å delta på gudstjenesten i Oslo domkirke søndag formiddag, melder NRK, med henvisning til kirken. Støre og andre politikere var også ventet. – Det ryster hele samfunnet vårt, sa kirkeleder Kristin Gunleiksrud Raaum, ifølge NRK. «Alle vi som er skeive nå trenger solidariteten og støtten fra alle andre.»

Arrangørene avlyser planlagt Pride-parade i Oslo

Arrangører av Oslos Pride-parade, som egentlig ønsket å feire sin 40. parade lørdag, avlyste hele arrangementet etter råd fra politiet. «Vi er snart stolte og synlige igjen», sa «Pride»-sjef Kristin Haugsevje. Men nå vil du stoppe opp og sende kjærlighet og gode ønsker til ofrenes kjære.

Politifolk sikrer åstedet i den norske hovedstaden.
Politifolk sikrer åstedet i den norske hovedstaden.
© Javad Parsa/NTB/AFP

Oslo-ordfører Marianne Borgen lot det ikke bli kjent før fredag ​​kveld hvor mye byen gledet seg til paraden etter år med pandemien. Regnbønneflagg stod fortsatt langs hele Oslo lørdag – ikke bare restauranter og barer, men også ambassader og offisielle bygninger.

Dagen før det planlagte showet hadde det allerede vært feiring mange steder i byen til langt på natt. Selv rett før midnatt var det ikke helt mørkt en juninatt. På «London Pub» gikk den sprudlende stemningen over i panikk etter de første skuddene. Et øyenvitne fortalte til NRK at han flyktet inn og tok med seg så mange som mulig.

Letingen etter spor fortsatte på åstedet lørdag formiddag.
Letingen etter spor fortsatte på åstedet lørdag formiddag.
© Terje Pedersen / NTB / AFP

Lørdag formiddag var det mye tape på feiringsmila i sentrum i stedet for «Pride»-kostymer. Politiet sperret av området rundt «London Bar» i stor skala. Norges hemmelige tjeneste PST skrev på Twitter at det ikke var tegn til ytterligere planlagt vold.

For knappe åtte måneder siden ble fem døde i Kongsberg ved en massakre

For knappe åtte måneder siden rystet en skyting det skandinaviske landet. En 38 år gammel danske angrep tilskuere med buer, piler og kniver i byen Kongsberg i Sørøst-Norge i oktober i fjor, og drepte fem av dem, inkludert en 52 år gammel tysk kvinne.

Under rettssaken erkjente han straffskyld for drap og drapsforsøk. Eksperter sier at 38-åringen har lidd av paranoid schizofreni siden 2007. En domstol beordret fredag ​​at drapsmannen skulle legges på en mentalinstitusjon for livet.

Norges verste etterkrigstidens voldskriminalitet skjedde 22. juli 2011. Anders Behring Breivik, nå 42 og nå kaller seg Fjotolf Hansen, detonerte en bilbombe i regjeringsdistriktet i Oslo 22. juli 2011 og drepte åtte mennesker.

Minnesmerke åpnet på Utøya etter Breivik-terrorangrepene i 2011

Deretter massakrerte han deltakerne i det sosialdemokratiske Arbeiderpartiets årlige ungdomsfløys sommerleir på Utøya. 69 for det meste unge mennesker ble drept på øya. Breivik siterte høyreekstreme og islamofobiske motiver for sine handlinger.

Sommeren 2012 ble han i Oslo tingrett dømt til maksimumsstraffen på tidspunktet 21 års forvaring med en minstetid på ti år. Denne perioden inkluderte 445 dagers forvaring.

Det nasjonale minnesmerket over ofrene for terrorangrepene ble innviet 19. juni ved fergeterminalen til Utøya. Minnesmerket ligger cirka 30 kilometer nordvest for Oslo og består av 77 bronsesøyler – en for hvert dødsfall. Norges statsminister Jonas Gahr Støre sa under seremonien, synlig rørt, at han håpet minnesmerket ville hjelpe fremtidige generasjoner å lære av den mørke historien. (med AFP)

Av Larissa Schwedes, Teresa Dapp – dpa

Til hjemmesiden

cristiano mbappe

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *