Norge: To tiår med uskyldige mennesker i fengsel – Panorama

Viggo Kristiansen har sittet mesteparten av sitt voksne liv i fengsel. For en forbrytelse sa han alltid at han ikke hadde begått. Han hadde vært fengslet siden 2001 for å ha voldtatt og deretter knivstukket to jenter på 8 og 10 år, sammen med vennen Jan Helge Andersen, som involverte ham sterkt i etterforskningen.

Gjennom årene har Kristiansen gjentatte ganger nektet for å ha noe med forbrytelsen å gjøre. Fredag ​​ettermiddag fikk den 43 år gamle mannen nyheten han hadde ventet på i over 20 år: Statsadvokaten la ned alle siktelsene mot ham og ba lagmannsretten om å frifinne ham. På en pressekonferanse ba riksadvokat Jørn Sigurd Maurud uttrykkelig om unnskyldning for «uretten som er begått».

Etterforskere søkte etter angriperen i fire måneder

19. mai 2000 forsvant de to døtrene Lena Sløgedal Paulsen og Stine Sofie Sørstrønen mens de reiste til et badevann i Baneheia friområde, og likene deres ble funnet to dager senere. Søket etter angriperen som voldtok de to jentene og deretter drepte dem med kniv, fortsatte hele sommeren. To menn ble pågrepet i september: Jan Helge Andersen og vennen Viggo Kristiansen.

Anderson innrømmet voldtekt og ett drap, men beskyldte Kristiansen som initiativtaker til forbrytelsen. Basert på vitneforklaringen ble Kristiansen dømt til 21 år med mulighet for forebyggende forvaring 1. juni 2021. Anderson ble selv også dømt for voldtekt og drap, men på grunn av samarbeidet med etterforskerne fikk han en mildere straff og har vært fri. i flere år.

Viggo Kristiansen nektet for å ha vært på gjerningsstedet, både under etterforskningen og under rettssaken. Mobiltelefonen hans var tilkoblet rundt 900 meter unna på gjerningstidspunktet. Men det belastende vitnesbyrdet fra vennen og det faktum at han flere ganger var blitt dømt for seksuelle overgrep og en gang for voldtekt av en mindreårig i ungdommen, tynget ham. Dessuten kunne de sikrede DNA-sporene bare bevise at to forskjellige menn hadde voldtatt jentene.

DNA-spor i dag strider mot tesen til flere forfattere

Kristiansen ba om ny rettssak fem ganger i løpet av sine to tiår i fengsel. Eksperter har gjentatte ganger bekreftet at han fortsatt er farlig, så minstestraffen på ti år er gjentatte ganger forlenget. Det var først i fjor at det oppsto betydelig tvil rundt Andersens uttalelse. Og DNA-sporene, som nå kunne undersøkes bedre, gikk mot tesen til flere forfattere.

Kristiansen ble prøveløslatt i juni 2021. Siden den gang har Oslo-politiet igjen etterforsket Baneheia-drapene – inntil riksadvokat Jørn Sigurd Maurud fredag ​​endelig varslet at alle siktelser mot Kristiansen vil bli henlagt. Den offisielle frifinnelsen av en domstol er fortsatt under behandling, men dette skal kun være en formalitet.

Kristiansen kunne kreve mer enn tre millioner euro

Saken «fikk dypt tragiske konsekvenser, spesielt for Viggo Kristiansen, som sonet mer enn 20 år i fengsel og tok mye av livet fra ham, og for hans nærmeste,» sa Maurud. Den daglige innlegg etter kalte Baneheia-saken «etterkrigstidens største juridiske skandale»https://news.google.com/__i/rss/rd/articles/.» Det eneste vi, samfunnet, kan tilby, det er kompensasjon i form av penger, sier Maurud. Ifølge Kristiansens advokat (43) kan hans klient kreve tilsvarende over tre millioner euro i erstatning fra den norske stat. .

På den annen side skulle Kristiansen ifølge dommen fra 2002 faktisk måtte betale de gjenlevende mottakerne av de to drepte jentene en erstatning tilsvarende nærmere 165.000 euro. advokaten hans delt, men ifølge daglig Verden promenade på lørdag medat hans klient ikke vil betale summen: «Viggo Kristiansen kan ikke sone bot og betale penger for noe han ikke har gjort».

Hvis foreldrene insisterer på erstatning, starter en ny prosedyre. Denne gangen en sivil sak der Viggo Kristiansen igjen skulle bevise sin uskyld. Selv om Jan Helge Andersen skal etterforskes på nytt, slik riksadvokat Maurud varslet, er drapet på Lena Sløgedal Paulsen og Stine Sofie Sørstrønen uoppklart på dette tidspunktet og foreldrene deres har fortsatt ingen sikkerhet, selv etter 22 år, om hva som egentlig skjedde. i Baneheia den gang ankom.

cristiano mbappe

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *