Norge vil ha flytende tunneler i fjorder

Så spektakulære som Norges fjorder er, gjør de reise vest i det skandinaviske landet til en treg affære. Er flytende tunneler løsningen?

Mer enn tusen fjorder strekker seg langt innover, på norskekysten. De skaper kanskje den mest fantastiske utsikten, men de gjør det vanskelig å reise langs norskekysten. Det er dype tunneler her og der, ellers må du stole på svingete veier og fergetilbud. Den norske regjeringen utforsker nye ideer for å gjøre E39, kystveien mellom Kristiansand og Trondheim, fergefri og er ikke redd for å gå utenfor allfarvei. En flytende tunnel er et av de mest vågale prosjektene.

Fordi tunneler ikke kan graves. Fjordene er mange steder for dype og tunneldrift er også dyrt. Resultatet er at reisetiden på E39 mellom for eksempel Stavanger og Bergen er ikke mindre enn fem timer; dobbelt så lang som forventet for en distanse på bare 209 kilometer. Følger du E39 til Trondheim vil det ta deg ytterligere tretten timer å tilbakelegge nesten 700 kilometer.

Hengende fra pongtongene

De flytende tunnelene som nordmenn ønsker som en løsning på dette problemet bør bestå av betongtunnelsegmenter hengt opp fra flytende pontonger, tjue meter under vannoverflaten. Tunnelene kan lages av doble eller enkle tunnelrør.

Bare en rad med pongtonger vil være synlig på overflaten med nok plass mellom dem for ikke å hindre navigasjonen. Den største risikoen vil være en kollisjon mellom et stort fartøy og en slik pongtong når sikten er dårlig, for eksempel i tett tåke. De flytende tunnelene vil også være dype nok til ikke å utgjøre et hinder for sjøgående fartøy.

Bilistene er ikke de eneste som kan ha nytte av tunnelene. Det kan også reserveres plasser for syklister og fotgjengere. Du går inn i den flytende tunnelen gjennom fjellveggene på sidene av fjordene og kommer ut igjen.

Norsk_flytende_tunnel_7

«Ingen dårlig idé»

– Den flytende tunnelen er ingen dårlig idé i det hele tatt, sier Arianna Minoretti i Statens Vegvesen. «Det dårlige været vil ikke påvirke undervannsstrukturen og folk trenger ikke lenger å vente på at helikopteret skal ta dem til sykehuset.»

Slike flytende tunneler er imidlertid ennå ikke bygget noe sted på jorden. Det gjenstår å se om konstruksjonen fungerer.

Kilder: Statens Vegvesen, Kablet

Bilde: Statens Vegvesen

cristiano mbappe

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *