Norge vil kvele Europas strømforsyning

Fordi vannmagasinene i Norge ikke er tilstrekkelig fylt på grunn av tørken, vil Norge redusere leveransene til utlandet om vinteren.

Han ønsker seg et «enda bedre, dypere og bredere energipartnerskap med Norge», sa forbundskansler Olaf Scholz til sosialdemokraten Jonas Gahr Støre under besøket i Berlin i januar i år. Men det er lite sannsynlig at dette ønsket går i oppfyllelse neste vinter: Mandag kunngjorde Norge sin intensjon om å redusere sin elektrisitetseksport i en kritisk situasjon. Du trenger all strømmen selv, og hvis det blir tøft, tenker du på deg selv først, sa Støres energiminister mandag.

Årsaken til de dårlige nyhetene fra Oslo: lite regn og den påfølgende alvorlige tørken har fått Norges vannreservoarer til å falle til historiske lavpunkter. Og: På grunn av den høye penetrasjonen av elbiler, busser og lastebiler sammenlignet med Tyskland, har etterspørselen etter strøm i det lille skandinaviske landet økt betydelig. Strømforbruket per innbygger i Norge er flere ganger høyere enn forbruket i for eksempel Asia. Norge hadde i fjor fortsatt et energieksportoverskudd – men eget behov har økt.

Vanntanken i Norge er ikke en gang halvfull

Derfor må Støres regjering følge prinsippet om «Norge først». Støre, 61, har alltid hatt problemer med solidaritet: Den velstående arvingen til en familie av skandinaviske redere trengte aldri å jobbe og ble derfor ikke akseptert av venstresiden i sosialdemokratiet som en ekte sosialdemokrat. Likevel rakk han å bli profesjonell politiker og jobbet etter å ha studert statsvitenskap blant annet ved Harvard og Paris som utenriksminister under daværende statsminister og nåværende generalsekretær i NATO, Jens Stoltenberg.

Mangelen på regn i Norge gjør at vannmagasinene sør i landet kun er 49 % fulle. I normale år er sommernivået 73 %. Regjeringen vurderte kort å rasjonere elektrisitet til gatelys og fritidsboliger. Men siden befolkningen allerede er opprørt av høye energikostnader, ble planen avvist. I en sofistikert mekanisme reduseres eksporten før det er forsyningsmangel om vinteren.

cristiano mbappe

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *