Norge vil samarbeide med EU for å sikre stabile gassforsyninger

Störe diskuterte med representanter for gruveselskaper hvordan man kan redusere prisene på gass som Norge leverer på markedet til andre europeiske land. De diskuterte også muligheten for langsiktige gassforsyningskontrakter.

– Det er ikke i Norges interesse at vi har slike ekstraordinære prisøkninger på gass, sa statsministeren etter møtet. Norge er nå Europas største gassleverandør takket være et nettverk av rørledninger, meldte Reuters.

Representanter for energiselskaper har antydet at de er interessert i langsiktige kontrakter. Men de vil vite hvem som skal være motpart til disse kontraktene.

– Med dagens prisnivå representerer dette en for stor risiko for de fleste private aktører, sa Öyvind Eriksen, direktør i energiselskapet Aker, til journalister. Selskapet inkluderer også Aker BP, som er Norges nest største naturgassprodusent. «Så det handler dels om prismekanismen og dels også om hvordan stater og bedrifter kan samarbeide for å løse denne svært alvorlige situasjonen,» la han til.

Russisk gass har ikke kommet til Tsjekkia på en uke, den er erstattet av norsk gass og LNG

Det russiske selskapet Gazprom, kontrollert av Kreml, var en gang en stor gassleverandør til EU. Men for mange år siden begynte EU å erstatte langsiktige kontrakter med Gazprom med kortsiktige kontrakter, hvis priser svinger mye mer. Brussel begrunnet sin posisjon med behovet for å redusere sin avhengighet av russiske råvarer.

Situasjonen på markedet ble komplisert av invasjonen av russiske tropper i Ukraina i februar i år. Etter det innførte vestlige land en rekke tøffe anti-russiske sanksjoner og fremskyndet innsatsen for å slutte å ta olje og gass fra Russland.

cristiano mbappe

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *