Norges største renteøkning på 20 år

Norges sentralbank i Oslo

Oslo I en sammenheng med økende inflasjon har den norske sentralbanken satt opp styringsrentene mer enn den har gjort på 20 år. Landets sentralbank hevet torsdag styringsrenten med 0,50 prosentpoeng til 1,25 prosent, meldte Norges Bank torsdag. De fleste økonomer ventet kun at rentene skulle stige med 0,25 prosentpoeng. Pengevakthundene våget sist å ta et slikt rentesteg i 2002.

Sentralbanksjef Ida Wolden Bache varslet også en ny renteøkning for august. Styringsrenten bør da trolig heves til 1,5 %.

– Forventninger om en lengre periode med høy inflasjon antyder at rentene vil stige raskere enn tidligere prognoser, sa Wolden Bache. Raskere renteøkninger nå vil unngå risikoen for vedvarende høy inflasjon og behov for enda dypere innstramming senere. Pengemyndighetene har signalisert at styringsrenten kan stige til 3 % innen midten av 2023. Sentralbanken hadde tidligere målsatt en styringsrente på 2,5 % innen utgangen av 2023.

Sentralbanken hevet også prognosen for kjerneinflasjon, som ekskluderer volatile inflasjonskomponenter som energipriser, for i år fra 2,5 % til 3,2 %. For 2023 forventer sentralbanken nå en inflasjon på 3,3 %. Så langt var prognosen 2,4 %. Norges Banks inflasjonsmål er 2 %.

Dagens toppjobber

Finn de beste jobbene nå og
bli varslet på e-post.

Mange sentralbanker rundt om i verden sliter med skyhøye priser, blant annet drevet av kjølvannet av krigen i Ukraina. I midten av juni satte Federal Reserve opp styringsrenten kraftigere enn den hadde gjort siden 1994, gitt den høyeste inflasjonen på mer enn 40 år. Han godkjente en økning på 0,75 prosentpoeng til det nye området på 1,50 til 1,75 %. Gitt rekordhøy inflasjon kunngjorde Den europeiske sentralbanken (ECB) den første renteøkningen siden 2011 for juli. De viktigste rentene vil da heves med 0,25 prosentpoeng hver.

Følgende: Hva kan ECB gjøre mot kriser? De seks viktigste svarene på frykt for eurosonen

cristiano mbappe

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *