Norges suverene formuefond dropper thailandske og israelske selskaper over rettighetsspørsmål

Av Shubham Kalia

(Reuters) – Norges suverene formuesfond sa torsdag at de ville ekskludere to thailandske selskaper og et israelsk selskap fra sin portefølje som de sa inneholdt en «uakseptabel risiko» for menneskerettighetsbrudd.

Styret i fondet på 1,3 billioner dollar bestemte seg for å ekskludere den israelske sikkerhets- og analyseprogramvareleverandøren Cognyte Software Ltd, Thailands nasjonale energiselskap PTT og dets PTT Oil and Retail Business-enhet, en indikerte fondet.

Fondets etiske styre sa at thailandske selskapers partnerskap med statseide og militære selskaper i Myanmar og deres aktiviteter der gir de væpnede styrkene «betydelige inntektsstrømmer som kan finansiere militære operasjoner og overgrep».

Fondet siterte en «uakseptabel risiko for at selskaper bidrar til alvorlige menneskerettighetsbrudd på enkeltpersoner i situasjoner med krig eller konflikt.»

Myanmar har vært i uro siden militæret styrtet en valgt regjering i februar 2021 og brukte dødelig makt for å slå ned protester mot landets styre.

PTT og PTTOR svarte ikke på forespørsler om kommentarer. En talsmann for Myanmars militære regjering svarte ikke på henvendelser som ønsket å kommentere. Juntaen har tidligere lagt skylden på mangelen på fremgang på ustabilitet i landet og pandemien.

En annen PTT-enhet, PTT Exploration and Production (PTTEP), kunngjorde i mars at den ville overta driften ved Myanmars Yadana-gassfelt etter at Frankrikes TotalEnergies gikk ut.

PTTEP sa at den «erkjenner at rettferdig tilgang til energi er en grunnleggende menneskerettighet som alle har krav på.»

På Cognyte sa fondets etikkstyre at flere stater som antas å være kunder til deres overvåkingsprodukter og tjenester «har blitt anklaget for ekstremt alvorlige menneskerettighetsbrudd.» Erklæringen nevnte ingen stat.

Cognyte svarte ikke på en forespørsel om kommentar.

Fondet sa at beslutningene var basert på anbefalinger fra etikkstyret i mai og juni. Han nevnte ikke fondets eierandel i selskapene og svarte ikke på en forespørsel om ytterligere kommentarer til suspensjonene.

Han sa at han ville fjerne Italias Leonardo SpA fra «se» fordi grunnen til at den ble plassert under disse kriteriene var «ikke lenger en grunn til å se».

Leonardo svarte ikke på en forespørsel om kommentar.

(Rapportering av Shubham Kalia i Bengaluru; Ytterligere rapportering av Ann Maria Shibu; Redigering av William Mallard)

cristiano mbappe

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *