Norsk FA-sjef ser ut til å dempe VM-kritikken etter Qatars «imponerende» reformer – Doha News

FIFA World Cup Qatar 2022 vil bringe turneringen til Midtøsten for aller første gang.

Lederen for det norske fotballforbundet ser ut til å endre holdning til fotball-VM i 2022 etter måneder med skarp kritikk fra Qatar, selv om fotballsjefen sier at det fortsatt er en lang vei å gå.

Lise Klaveness, fremhevet det «imponerende» arbeidet til FIFA og VM-vertsorganet for å ta opp bekymringer over velferdsspørsmål i Gulfstaten, i kommentarer gitt under en offentlig parlamentarisk høring om beskyttelse av arbeidernes rettigheter i Qatar, organisert av parlamentet. Europarådets forsamling i Strasbourg.

«Menneskerettigheter som fotball krever å score mål uten energibevegelse, samarbeid, handling på banen og arbeiderrettighetsspørsmål og Qatar er et godt eksempel på dette,» sa sjefen i Norges Fotballforbund, Klaveness.

«Mine medpanelmedlemmer her i dag har gitt et stort bidrag til FIFAs imponerende liste over juridiske reformer og arbeidsreformer i Qatar, og det er ikke lett,» sa hun, og fremhevet innsatsen som ble satt inn av den øverste komiteen for levering og arv for å forbedre arbeidernes velferd.

Qatar har mottatt en bølge av kritikk for sin rekord i behandlingen av migrantarbeidere, med økt gransking de siste ukene mens verdensmesterskapet nærmer seg horisonten.

Klaveness har vært en av hovedkritikerne av turneringen arrangert i Qatar siden han ble valgt til sjef for hjemlandets fotballforbund.

Tidligere i år kritiserte tjenestemannen FIFA for det de bemerket som en svikt i å beskytte menneskerettighetene under Qatars valg til å arrangere verdensmesterskapet i 2022.

«I 2010 ble verdensmesterskapene delt ut av Fifa på en uakseptabel måte med uakseptable konsekvenser. Menneskerettigheter, likhet og demokrati – fotballens grunnleggende interesser – var ikke i de elleve av avgang «, hun sier på et FIFA-møte i Doha i mars.

«Disse grunnleggende rettighetene har blitt satt under press på bakken som erstatninger, hovedsakelig av eksterne stemmer. Fifa har løst disse problemene, men det er fortsatt en lang vei å gå.

«Spillet vårt kan inspirere drømmer og bryte ned barrierer, men som ledere må vi gjøre det riktig og etter de høyeste standarder,» sa Klaveness, som selv er en tidligere norsk internasjonal.

«Vi kan ikke ignorere oppfordringene til endring og måten FIFA driver spillet på har så mye å si om hvordan spillet oppfattes. FIFA må tjene som et forbilde,» la hun til.

Kommentarene, som ble gitt på tampen av FIFA-trekningen i Doha tidligere i år, så ut til å slå an hos generalsekretæren for den øverste komiteen for levering og arv Hassan Al Thawadi, som uttrykker sin skuffelse over at Norge ikke henvendte seg direkte til myndighetene.

«På [the issue of a] sosial arv, vil jeg forsikre Norges forbund, sa han.

«[But] Jeg vil gjerne uttrykke skuffelse. Fru president besøkte landet vårt og ba ikke om et møte. Hun forsøkte ikke dialog før hun talte til Kongressen i dag. Vi har alltid vært åpne for dialog, vi har alltid tatt imot konstruktiv kritikk. Vi har alltid hatt dørene åpne for alle som ønsker å forstå problemstillingene, som ønsker å finne ut av det før man feller dom.

Men i en tale i Strasbourg torsdag sa den norske fotballsjefen også at mer må gjøres.

«Det har vært mange diskusjoner med FIFA om mange ting, og vi har hatt mange løfter som ennå ikke er oppfylt. Skyting, forsinkelser og meningsløse forpliktelser er rett og slett ikke nok på dette FIFA må nå bruke alle sine midler for å implementere endringene,» la hun til.

«Vi har ennå ikke snakket om noen av elefantene i rommet: å sikre en uavhengig etterforskning av de uforklarlige dødsfallene.

«Vi krever at sikkerheten, respekten og rettighetene til LHBTQ+-personer og grunnleggende respekt for kvinnefotball er uomsettelige betingelser for å være vertskap for den største sportsturneringen i verden,» la hun til.

I løpet av det siste tiåret har Qatar sett en rekke historiske arbeidsreformer for å møte disse bekymringene.

I 2021 introduserte landet regionens første ikke-diskriminerende minstelønnslov noensinne, og fikk ros over hele verden.

Doha lanserte også en ny plattform for arbeiderklager i mai 2021 for å la ansatte offentlig rapportere brudd på arbeidstakerrettigheter.

Qatars lønnsbeskyttelsessystem, som krever at selskaper kanaliserer alle betalinger gjennom Qatar-banker innen syv dager etter forfallsdato, vil nå dekke mer enn 96 % av kvalifiserte arbeidere i Qatar.

Ytterligere reform inkluderer to viktige lover for å fjerne barrierer som hindrer arbeidsinnvandrere fra å forlate landet og skifte jobb uten tillatelse fra arbeidsgiverne.

De nye lovene har potensial til å ramme kjernen av Kafala-systemet, som binder migrantarbeidere til deres arbeidsgivere, hvis de implementeres effektivt. Imidlertid er det mange tilfeller av arbeidsgivere som ikke respekterer reformene.

Ansatte fortalte Amnesty International at å skifte jobb alltid kommer med store hindringer og motstand fra misfornøyde sjefer.

Qatars arbeidsminister Ali Al Marri sa nylig at lovoppdateringer og forbedringer i arbeidssektoren de siste årene har vært «kontinuerlige og varige» og vil fortsette etter VM.

Da han talte i Strasbourg denne uken, innrømmet Klaveness «dette er skritt i riktig retning, og etter min erfaring prøver den øverste komiteen virkelig å svare på kritikk og virkelig jobbe for å få til varig endring».

«Det er viktig å anerkjenne denne oppriktige innsatsen til Hassan Al Thawadi og hans kolleger i den øverste komiteen,» sa hun med henvisning til generalsekretæren for verdensmesterskapets organisering.

Imidlertid sa hun, «Positive endringer må nå mer enn 2% av arbeiderne som dekkes av den øverste komiteen. Og endringene må være varige før vi kan snakke om noen arv.

Tidligere denne uken tok FIFA World Cup Qatar 2022 administrerende direktør Nasser Al Khater også opp en rekke problemer i et intervju med Sky News, og uttrykte gjentatte ganger at han mente Qatar var et urettferdig mål.

«Vi tok utfordringen på oss selv og vi tok den utfordringen,» sa han.

På spørsmål fra Sky News om han følte at kritikken landet ble møtt var rasistisk, svarte han med å si: «Jeg kommer ikke til å gå inn i andres intensjoner, jeg kommer ikke til å gå inn i andre menneskers sinn og sjel. .»

«Men du vet, hvem vet, kanskje.»

REDIGERT: En tidligere versjon av denne artikkelen refererte kun til et kort utdrag av Klaveness» kommentarer under Strasbourg-møtet. Dette er nå redigert for å inkludere lengre uttalelser fra tjenestemannen, inkludert hennes kritikk av Qatar.

cristiano mbappe

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *