Norsk politi har pågrepet en mann med falsk identitet. En russisk spion var engasjert i hybrid trusselforskning ved universitetet

Norsk politi arresterte mandag en mistenkt russisk spion i den arktiske byen Tromsø, meldte statskringkasteren NRK tirsdag, med henvisning til sikkerhetstjenesten PST.

Mannen, som jobbet som vitenskapsmann ved Universitetet i Tromsø, utga seg som en brasiliansk statsborger, men politiet tror hans virkelige identitet er russisk, melder NRK.

Den pågrepne mannen utgjør en «trussel mot grunnleggende nasjonale interesser» og bør utvises fra Norge, sier PST-nestsjef Hedvig Moe til NRK.

Norge, som er NATO-medlem og Russlands arktiske nabo, trappet opp sikkerhetstiltakene etter at Moskva invaderte Ukraina tidligere i år.

Ifølge PST forsøkte mannen, som har operert i Norge siden 2021, å flytte til landet under falsk identitet mens han i hemmelighet jobbet for russisk etterretning, melder NRK.

PST svarte ikke umiddelbart på en forespørsel om kommentar.

Det er ikke første gang norske hemmelige tjenester griper inn etter mistanke om spionasje. Politiets sikkerhetstjeneste (PST), som er ansvarlig for etterretning og terrorbekjempelse i Norge, sa i forrige uke at de ville gjenoppta etterforskningen av nylige droneobservasjoner og borgerarrestasjoner.

– For å sikre en grundig etterforskning av disse ulike hendelsene, har Riksadvokaten bestemt at PST skal ha ansvaret for sentralt å etterforske ulovlige droneaktiviteter over hele landet, sa PST-nestleder Hedvig Moe på en pressekonferanse.

I forrige uke ble syv russiske statsborgere arrestert for bruk eller besittelse av en drone eller funnet med fotoutstyr i områder der fotografering er forbudt.

Forrige uke ble forretningsmannen Andrey Yakunin, sønnen til en av Putins nærmeste menn – den tidligere sjefen for Russian Railways – arrestert i Norge. En 47 år gammel mann med dobbelt russisk-britisk statsborgerskap er arrestert for å ha fløyet en drone i den arktiske skjærgården på Svalbard og andre steder, har norsk politi bekreftet.

Finnmarkspolitiet opplyser at en 47 år gammel russisk-britisk statsborger ble pågrepet i Hammerfest, Nord-Norge, 17. oktober for bruk av drone på Svalbard og andre steder.

– Politiet pågrep en mann 17. oktober i Hammerfest og beslagla droner og elektronisk utstyr for teknisk undersøkelse. Innholdet i dronene er svært viktig for saken, sier politiet.

Yakunin junior er anklaget for å ha brutt sanksjoner mot russiske statsborgere ved bruk av droner i Norge, som ble innført tidligere i år.

Yakunin blir varetektsfengslet i to uker, sier politiadvokat Anja Mikkelsen Indbjør til allmennkringkasteren NRK.

I henhold til sanksjoner som ble innført tidligere i år, har russere forbud mot å operere droner i Norge. Yakunin argumenterte i retten for at han skulle betraktes som en britisk statsborger og hans bosted var i Italia, og ba om å bli unntatt da sanksjonene gjelder russiske statsborgere.

Norges statsminister Jonas Gahr Støre svarte på arrestasjonen med sterke ord: «Det er ikke akseptabelt at utenlandske etterretningstjenester flyr droner over norske flyplasser og forsvarsanlegg. Russere har ikke lov til å fly droner i Norge, sa han til journalister.

– Vi vil ikke at noen skal fly denne typen fartøy over viktige anlegg i Norge. Vi sier nei, vi kommer til å saksøke og stoppe dette, la han til.

(ingen)

cristiano mbappe

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *