Norsk skistjerne om sin tragedie: Fagforbundet tvang meg til å lyve og tie om doping

Ungjenta som vokste opp på en gård i bygda Dalsbygda ble raskt kjæresten til en nasjon som langrenn er en del av DNA for. Men høsten 2016 snudde overveldende informasjon opp ned på livet hans og all klassisk ski.

Et positivt dopingfunn under sommertreningen hans i Italia har kommet frem. Prøven som ble tatt inneholdt spor av steroidet clostebol. Dette skal ha kommet inn i Johaugs kropp gjennom trophodermin administrert av laglegen for å behandle sprukne lepper.

Bilder av en knust og gråtende Johaug på en pressekonferanse, der hun prøver å forklare hele hendelsen, gikk verden rundt den gang. Hun slapp imidlertid ikke unna dommen på 18 måneder som blant annet fratok henne OL i Pyeongchang.

I sin nye bok «Hele historie» beskriver han den dramatiske bakgrunnen for hele skandalen.

I tillegg til henne hadde ledelsen for landslaget, sponsorer, flere andre medlemmer av landslaget og noen pårørende kjent til den positive testen i over en uke. Ifølge Johaugová var det strid med forbundsledelsen og landslaget om hvordan man skulle håndtere hele saken og formidle den til offentligheten.

Samme uke ønsket forbundet å presentere sine største stjerner for journalister og fortelle om deres ambisjoner om medaljer den kommende sesongen. Og ledelsen ønsket at Johaugová skulle delta på pressekonferansen, og doping ble fortiet på det tidspunktet. Johaugs» advokat, Christian Hjort, og leder Jörn Ernst ønsket i mellomtiden å få ut informasjonen så raskt som mulig, fordi ytterligere forsinkelser av den uunngåelige offentliggjøringen av hele saken ødela skiløperen.

«Til slutt eksploderte det fullstendig. Nils Jakob (Hoff, makker til Johaug), som normalt er veldig rolig, slo knyttneven i bordet, beveget seg bort fra stolen og begynte en flengende tale om tilstanden jeg hadde vært i de siste dagene, hvordan jeg var kl. bunnen. Så ødeleggende å holde denne forferdelige hemmeligheten og samtidig holde ansiktet som person», skrev det norske skiikonet i boken om situasjonen under et krisemøte med forbundsledelsen.

«Jeg kunne ikke sitte foran journalister, oppføre meg som om ingenting hadde skjedd,» husker hun følelsene sine.

Da det viste seg umulig for Johaug å komme til en pressekonferanse før sesongen hvor hun ville snakke om ambisjonene sine uten et ord om dopingskandalen, så kom fagforeningsnarren på ideen om at Johaug ikke ville delta på førsesongens møte. , med henvisning til sykdom eller sykdom.

«Jeg kunne ikke tro det jeg hørte, husker hun. Partneren hennes skal ha kastet sint en penn under denne kommunikasjonen, som nesten traff forbundspresidenten. – Nå vil du ha Thérèse ut og lyve igjen?» skal Nils Jakob Hoff ha hvisket .

«Vi ble kastet i dyphavet, jeg og fagforeningen. Vi visste ikke hvordan det ville bli oppfattet. Det var rett og slett en tragedie. Den nye tragedien som kom like etter Martin-saken (Jhonsrud Sundby, som overskred det tillatte nivået for astmamedisiner), «beskrev den gang stemningen for VG.

I boken støttet hun seg imidlertid også på de nåværende forholdene til det norske kvinnelandslaget i langrenn, der treningen ville ha vært mye mindre intensiv etter hjemkomsten, som ville fortsette den dag i dag. Derfor vil den nye generasjonen nordmenn, ifølge henne, med slutten av karrieren miste den privilegerte posisjonen de har hatt de siste årene takket være Johaugová.

I Norge vakte også bokens omtale av en ungdommelig flørt med en annen stor norsk skiløper, Petter Northug, oppsikt.

«Ikke bare var han veldig flink, men han var også veldig hyggelig,» tilsto hun av sympati for det enorme talentet i verdensskisporten på den tiden. Da Johaug slo rekorder og knuste menn på fellessenteret for unge håpefulle, sies Northug å ha klappet ham på skulderen i takknemlighet.

Men samme kveld, under et møte i en pizzeria, fant hun ikke motet og kunne ikke si et ord. «Men det virket som om jeg også fanget Petters oppmerksomhet. Slik tolket jeg det i hvert fall ut fra tekstmeldingen han sendte meg etterpå. skrev han? Det er hemmeligheten,» gjemte skiløperen seg i boka.

Northug var ikke lenger så hemmelighetsfull. Nå har han avslørt til TV2 hva som sto i tekstmeldingen. «Tenk om vi blander genene våre. Din utholdenhet og spurten min,» ifølge Norhtug, skulle ha vært skrevet i innlegget. «Jeg skjønte også at (å blande genene) ville vi ødelegge hele denne sporten,» la Northug nå underholdt på TV.

cristiano mbappe

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *