Norske midler gir 190 millioner kroner til tilpasningstiltak og luftvern

Det nasjonale miljøfondet i Tsjekkia kunngjør en ny «Stavanger»-utlysning støttet av Miljø-, økosystemer- og klimaendringersprogrammet til Det norske fondet. Utlysningen tilbyr søkere støtte til gjennomføring av såkalte grønne og blå tiltak, som skal føre til forbedret luftkvalitet og tilpasning til klimaendringer på lokalt nivå. Tematisk følger utlysningen to tidligere utlysninger fra Norsk Fond, der det ble støttet utforming av tilpasningsstrategier og luftovervåking i regionene. Søknader aksepteres fra 4. november 2022 til tidlig neste år.

«Call-4B Stavanger utlyses som en oppfølging av to allerede stengte norske anløp. Den kombinerer to støtteområder og tilbyr det største beløpet fra norske midler for inneværende programperiode. Mer enn 190 millioner kroner er forberedt der for spesifikke tiltak som vil bidra til å forbedre luftkvaliteten og redusere de negative effektene av klimaendringer. Med tilskuddet kan søkere dekke opptil nitti prosent av kvalifiserte prosjektutgifter. presenterer en ny utlysning av tilskudd Petr Valdman, direktør for Det nasjonale miljøfondet i Tsjekkia.

Grønne tiltak mot smog og for bedre luft

Støtte for å redusere luftforurensning følger fullt ut utfordringen Ring-2A Tromsø. I dette dokumentet mottok kommuner og regioner midler til forurensningsovervåking og påfølgende utarbeidelse av handlingsplaner med forslag til konkrete tiltak for å bedre luftkvaliteten i det gitte området. Nå vil norske Ford-biler gi dem midler til å gjennomføre egne antismogtiltak. Blant aktivitetene som støttes er for eksempel planting av trerekker, buskbed eller installasjon av grønne elementer av moderne konstruksjon. Støtte for dette domenet er etablert fra 5 til 18,8 millioner kroner. Alle juridiske personer som viser at deres prosjekt er i tråd med resultatene fra «Tromsø»-utfordringsprosjektene kan søke om støtte.

Tilpasning til klimaendringer i kommuner og regioner

Det andre av støtteområdene fortsetter med fokus på utfordringen SGS-3 Osloden første ordinære utlysningen annonsert i inneværende programperiode av de norske fondene. «Siden «Oslo»-utlysningen har vi støttet opprettelsen av et førti nye tilpasningsstrategier i regioner, kommuner eller for skogbrukssektoren. I «Stavanger»-utfordringen tilbyr vi nå kommuner og regioner muligheten til å vinnefra 5 til 25 millioner kronerom gjennomføring av de grønne og blå tiltakene som er identifisert i disse tilpasningsstrategiene. Med midler fra denne utfordringen kan kommunene for eksempel erstatte asfalterte arealer med boliggrøntområder, revitalisere elementer av grønnblå infrastruktur, eller etablere blomstereng og andre grøntområder som har en positiv effekt på mikroklimaet.» beskriver Petr Valdman.

Selv om søknader om støtte basert på tilpasningsstrategier støttet av Norske fondsprogram på dette området vil bli foretrukket under evalueringen, kan også søkere hvis prosjekter er basert på tilpasningsstrategier opprettet utenfor utlysningen «Oslo», be om støtte. Forutsetningen for å få støtte er imidlertid at den gitte strategien alltid vedtas av den myndigheten som beslutter anvendelsen på det gitte territoriet, og at tiltakene støtten gjelder faktisk er nedfelt i strategien for et bestemt sted.

Søknader om støtte kan sendes inn via SFŽP CR Agenda informasjonssystem på nettsiden zasti.sfzp.cz. Resepsjonen av «Stavanger»-utfordringen er åpen fra 4. november (12:00) til 4. januar 2023 (12:00).

Dokumenter og tilleggsinformasjon om samtalen

Utfordringen er oppkalt etter havnen i Stavanger, som ligger ved Nordsjøkysten og en av Norges største byer. Du finner ikke bare vakker natur i omgivelsene, men også den eldste norske domkirken, Stavanger Domkirke, som ble bygget i perioden 1100-1150. Etter oppdagelsen av forekomster i Nordsjøen ble byen sentrum for norsk oljeindustri, som også et av de lokale museene er viet til. Stavanger by kan brukes som utgangspunkt for en utflukt til Lysefjorden, hvor du finner den kjente utsiktsplattformen Preikestolen og fjellformasjonen Kjeragbolten, bestående av en stor stein kilt mellom to fjellvegger i en høyde av 959. meter. over havnivå.

cristiano mbappe

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *