Norske statsformuefond lider under krig og kriser

oljefelt

Statens formuesfond ble etablert i 1996 og investerer inntekter fra norsk olje- og gassektor.


(Foto: dpa)

stockholm Frykt for krig og frykt for inflasjon og resesjon har rammet verdens største suverene formuesfond hardt. Det norske oljefondet registrerte et rekordtap på nesten 1700 milliarder kroner (170 milliarder euro) i første halvår. Det tilsvarer et minus på 14,4 %.

Fondets leder, Nicolai Tanger, som ble grunnlagt i 1996, sa: «Tapet er det høyeste vi har hatt i kroner siden lanseringen av fondet. Han påpekte imidlertid at oljefondet gikk 1,14 prosentpoeng bedre enn referanseindeksen. . Ved utgangen av fjoråret forvaltet fondet 12.340 milliarder kroner, ved utgangen av juni var det bare 11.657 milliarder.

«Markedet har vært preget av stigende renter, høy inflasjon og krig i Europa,» sa Tangen. De største tapene kom fra aksjeinvesteringer. Minst i de første seks månedene var 17 %. Fremfor alt hadde investeringer i teknologiaksjer som Alphabet, Apple og Meta en spesielt sterk innvirkning på resultatene.

>> Les her: Fire millioner euro for en papirfabrikk, tre milliarder for kjemisk industri: dette er hva gassavgiften vil koste økonomien

Dagens toppjobber

Finn de beste jobbene nå og
bli varslet på e-post.

Minst i denne sektoren var 28 prosent. Fondet registrerte de største tapene med mindre enn 38 billioner kroner i sin eierandel i Meta, etterfulgt av Amazon (-35 %) og Apple (-30 %). På den annen side har investeringene i selskaper i energisektoren utviklet seg positivt: fondet oppnådde en kapitalgevinst på 13 %.

Mange teknologiaksjer har blitt positive igjen siden slutten av juni, så noen av tapene kan kompenseres. Investeringer i statsobligasjoner falt med 9,3 % og eiendom med 7,1 %.

Den norske regjeringen endrer investeringsstrategi

Ved utgangen av juni var den samlede egenkapitalandelen 68,5 % av kapitalen. Obligasjoner utgjorde 28,3 % og eiendom 3 %. På grunn av det vanskelige økonomiske og politiske miljøet reduserte fondet sin aksjeallokering noe, mens obligasjonsinvesteringene ble økt noe.

Siden fondet ikke har lov til å investere innenlands for å unngå overoppheting av den innenlandske økonomien, er de fleste beholdningene notert i euro og dollar. Totalt sett eier fondet 1,3 % av alle utstedte aksjer globalt. Det har interesser i 9 338 selskaper i 70 land.

Investeringsstrategien er basert på kravene fra den norske regjeringen. I 2019 fikk fondet godkjenning til å øke sine aksjeinvesteringer med ti prosentpoeng til 70 %. 25 % kan investeres i statsobligasjoner, 5 % i eiendom.

Regjeringen har også bestemt at fondet gradvis skal trekke seg ut av kullsektoren. Fondsforvaltere har allerede begynt å gjøre dette – men ikke bredt nok i miljøorganisasjonenes øyne.

Oljefondet ble opprettet i 1996 for å fortsette å finansiere velferdsstaten etter at oljen og gassen er tom. Statens inntekter fra landets petroleumsvirksomhet innbetales til fondet. Oljefondet brukes ikke bare til trygd, men skal også opprettholde balansen på statsbudsjettet.

Følgende: Inflasjonen i Storbritannia er over 10 %.

cristiano mbappe

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *