Nowy Sącz – jobbtilbud, inntekt og arbeidsledighet i millionærbyen

Nowy Sącz er ikke bare den sjarmerende hovedstaden i Nowy Sącz-regionen og et av de viktigste sentrene i Lillepolen. I en relativt liten by kan du finne et overraskende stort antall millionærer som også vokser virksomheten sin der. Påvirker dette det lokale arbeidsmarkedet og kandidatmuligheter? Det viser seg ja.

Lesser Poland Voivodeship er preget av betydelig internt mangfold. Selvfølgelig har Krakow, som er en av de viktigste drivkreftene i landet, en betydelig innvirkning på utviklingstakten i regionen. Dette gir selvsagt også gode forhold på det lokale arbeidsmarkedet. Det er her du kan regne med eksepsjonelt høye inntekter og et usedvanlig høyt antall ledige jobbtilbud. I følge Krakow Statistical Office utgjorde den gjennomsnittlige bruttolønnen i juli 2023 PLN 9 120,66 (på samme tid i landet var den 7 485,12 PLN), og arbeidsledigheten var på et lavt nivå på 2,0 % (per juli 2023) . landet, var det 5 %).

På den annen side er ikke situasjonen like positiv i andre deler av regionen. Mens utkanten av hovedstaden har det bra (i Bochnia poviat er arbeidsledigheten 2,8 %, i Wieliczka poviat 3,6 % og i Myślenice poviat 3,7 %), i periferien, er situasjonen mye vanskeligere. Dąbrowa County sliter med en arbeidsledighet på 12,9 %. Andreplassen i dette området er okkupert av Nowy Sącz poviat (9,5%).

Situasjonen er imidlertid en helt annen i selve Nowy Sącz. Denne byen med 80 000 innbyggere er på mange måter unik ikke bare i voivodskapet, men også i hele landet. For det første, til tross for den dårlige situasjonen i bydelen nevnt ovenfor, er den lokale arbeidsmarkedssituasjonen virkelig god. Arbeidsledigheten ligger i dag på 3,4 %, som også er lavere enn det ekstremt gunstige gjennomsnittet for hele voivodskapet (4,4 %). Jobbtilbud De dukker derfor ofte opp i ulike sektorer av økonomien. Men fører denne situasjonen ut til attraktiv godtgjørelse? Dessverre ikke helt.

I følge data fra Central Statistical Office var gjennomsnittslønnen i Nowy Sącz i 2022 PLN 5 478,44 brutto. Det var derfor mye lavere enn landsgjennomsnittet (mindre enn 80 %), som var PLN 6 346,15. Det er også langt fra gjennomsnittslønnen i Małopolska (7 645,76 PLN), som selvfølgelig i stor grad er basert på rekordlønnene registrert i Krakow. På den annen side er en ganske betydelig dynamikk i lønnsveksten et positivt signal. I 2020 var gjennomsnittslønnen 4 468,93 PLN brutto og i 2021 4 838,59 PLN brutto.

Relativt lave lønninger kan imidlertid fortsatt være attraktive sammenlignet med nabokommuner. Det er derfor ikke overraskende, som forskning viser, at flere tusen mennesker ansatt i fabrikkene som ligger her kommer på jobb i byen hver dag.

Millionærenes by? Dette er ikke en overdrivelse

Mens gjennomsnittslønnen i Nowy Sącz etterlater noe å ønske, bekymrer en overraskende statistikk… millionærene til Nowy Sącz. Det er mange her. I følge funnene til «Wprost»-journalister, som med jevne mellomrom analyserer data fra skatteadministrasjonskamrene, var det i 2022 mer enn 43 700 mennesker i Polen med en inntekt på minst én million zloty. De velger selvsagt stort sett store bysentre. Den ubestridte lederen er Warszawa, hvor det bor nesten 5000 millionærer. Andreplassen går til Krakow, hvor 3005 millionærer betaler skatt. I Katowice, med en befolkning på nesten 300 000, er det 624 millionærer, og i den enda større byen Szczecin, 458. Det ser ut til at den relativt lille Nowy Sącz er dømt til å mislykkes i denne rangeringen? Ingenting kunne vært lenger fra sannheten. Byen har 560 millionærer og rangerer 12. i landet i denne forbindelse. I rangeringen av småbyer kommer den like bak Piaseczno, men i dette tilfellet spiller nabolandet Warszawa åpenbart en nøkkelrolle.

Det er verdt å huske at inntil nylig bodde en milliardær i Nowy Sącz. I 2017 døde Charles E. Merrill Jr., sønn av grunnleggeren av investeringsbanken Merrill Lynch & Co, hvis kollaps var en av hendelsene som utløste finanskrisen i 2007. Født 1920 arver Charles Merrill Jr. formue og leder Charles E. Merrill Trust, som blant annet har ansvar for å subsidiere utdanning og utjevning av muligheter for ekskluderte unge. Han kom først til Polen i 1939, oppmuntret til å interessere seg for vårt lands historie etter å ha lest Sienkiewiczs trilogi. Nowy Sącz ble hans hjem: han bodde beskjedent i en leilighet i en av bygningene. I 2002 ble han tildelt offiserskorset av Republikken Polens fortjenstorden. En filantrop som eide en enorm formue og var klar til å dele den med lokalsamfunnet ble gravlagt på kirkegården ved ul. Sniadeckich.

Store penger, store selskaper og mange jobbtilbud

Påvirker et så stort antall millionærer i det lokale markedet tilstanden? Uten tvil, ja. Jobber i Nowy Sącz det er veldig ofte tilgjengelig i etablissementer som eies av personer på en prestisjefylt liste. Nedenfor skal vi se nærmere på dem, og starter med gründerne som er blant de 100 rikeste polakkene (da det er mange av dem i hovedstaden i Nowy Sącz-regionen).

Wiśniowski – markedsleder innen garasjeporter

Andrzej Wiśniowski inntar førsteplassen, 17. ifølge ukebladet «Wprost». Formuen hans ble anslått til 2,6 milliarder PLN. Gründeren i spissen for Wiśniowski-selskapet, anerkjent i mer enn 40 markeder, bygde den første polske automatiske garasjeporten i 1989 i garasjen til et privat hus som ligger i den lille landsbyen Ubiad, i regionen fra Nowy Sącz (ifølge det sentrale statistikkkontoret). Kontordata, mindre enn 700 innbyggere bor der). For tiden har Wiśniowski-selskapet en enorm produksjonsplass i Wielogłowy, nær Nowy Sącz. Det totale arealet til selskapet er mer enn 400 000 m², det består av tre autonome fabrikker og et moderne kontorbygg, som ser veldig futuristisk ut på bakgrunn av den lille byen Nowy Sącz. Selskapet sysselsetter mer enn 2000 personer, har 2500 salgssteder i hele Europa og har totalt solgt mer enn én million dører.

Krystyna Baran har vært ved roret i selskapet siden 2000. Styrelederen har vært tilknyttet Wiśniowski i 30 år. Hun er også en økonom som ble uteksaminert fra handelshøyskolen ved National Louis University i Nowy Sącz.

Newag – en tycoon fra Nowy Sącz

Selv om Zbigniew Jakubas (16. plassering i rangeringen av de rikeste polakkene «Wprost») ikke bor i Nowy Sącz, er det her hovedkvarteret og fabrikkene til et av selskapene hans – Newag-gruppen, ligger, spesialisert på produksjon og modernisering av rullende materiell – er lokalisert. Historien deres er veldig kompleks og dypt knyttet til regionen. Fra slutten av 1800-tallet ble verkstedene til de keiserlige og kongelige jernbaner etablert der. Under første verdenskrig ble det også produsert pansrede tog for den østerriksk-ungarske hæren. For tiden er Newag engasjert i produksjon og modernisering av elektriske og forbrennende personbiler, lokomotiver, metrokjøretøyer og trikker. I 2013 debuterte selskapet også på Warszawa-børsen. Bare i 2022 utgjorde brutto omsetning PLN 963 858 tusen. Bruttofortjeneste på salg på 148 358 tusen PLN. zloty.

Fakro – europeisk leder innen produksjon av takvinduer

På slutten av rangeringen av de 100 rikeste polakkene, på 91. plass er en annen forretningsmann nært knyttet til Nowy Sącz. Ryszard Floreks formue er anslått til 700 millioner PLN. Gründeren ble født i 1953 i Podłopienie, en liten landsby som ligger omtrent 40 km fra Nowy Sącz. I 1991 grunnla han Fakro sammen med Krystyna Florek og Krzysztof Kronenberger. Opprinnelig et lite selskap drevet utelukkende av polsk kapital, forvandlet det over tre tiår med aktivitet til et internasjonalt konsortium. Konsernet omfatter 11 produksjonsselskaper og 17 distribusjonsselskaper. Totalt sysselsetter selskapet mer enn 4000 personer. Produktene sendes til over 60 land rundt om i verden og opptil 70 % av produksjonen eksporteres. På takvindusmarkedet er Fakro fra Nowy Sącz nest etter det danske selskapet Velux.

Fungerer Nowy Sącz-eksperimentet fortsatt?

Det må innrømmes at for en by med 80 000 innbyggere i Sør-Polen er dette mye. Analytikere, sosiologer og historikere har i mange år diskutert årsakene til den ubestridte suksessen til hovedstaden i Nowy Sącz-regionen. Noen av dem lener seg mot tesen om at fruktene av det såkalte Nowy Sącz-eksperimentet, som offisielt ble avsluttet i 1975, nå høstes. Dermed ble prosjektet introdusert ved resolusjon fra Ministerrådet for Den polske folkerepublikk nr. 151 av 9. mai 1958 om den økonomiske utviklingen av distriktet Nowy Sącz og byen Nowy Sącz og utvidelse av lokale myndigheters myndighet statlige myndigheter på dette området er definert. Som et resultat, selv om Nowy Sącz åpenbart fortsatt måtte forholde seg til absurditetene i en planøkonomi, kunne den også nyte visse bekvemmeligheter og uavhengighet.

Nowy Sącz og omgivelsene har dratt nytte av ytterligere insentiver for utvikling, spesielt takket være opprettelsen av et spesielt fond for utviklingen av Sądecka-territoriet, finansiert blant annet av ekstra påslag på alkoholholdige drikker i lokale restauranter. Samtidig utviklet det seg i tillegg til utviklingen av industri og håndverk, turisme (inkludert spa-turisme), landbruk og fruktdyrking, og det ble lagt vekt på infrastrukturutvikling, særlig veier og hydrauliske strukturer.

cristiano mbappe

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *