Ny milepæl i militært romsamarbeid mellom Nederland og Norge | Informasjon

Diverse | 02-12-2022 | 09:41

Den nederlandske og norske hæren vil skyte opp 2 identiske nano-satelitter i midten av desember. Med disse små, rimelige satellittene beholder Nederland og Norge sin uavhengige informasjonsposisjon. De er utviklet under MilSpace2-programmet i samarbeid med de nederlandske kunnskapsinstituttene NLR og TNO og det norske FFI. For å styre spørsmål rundt oppskytingen og bruken av satellitten i riktig retning, signerte de to departementene i går et dokument for å registrere deres intensjoner.


Forstørr bildet

I fjor lanserte Nederland en satellitt for første gang, BRIK II (bildet).

I dette Memorandum of Understanding (MoU) forplikter Nederland og Norge gjensidig til å gjennomføre sine felles romaktiviteter på en trygg og ansvarlig måte, i samsvar med romlovstraktater.

Oppdag og identifiser

Systemet som skal lanseres består av mikrosatellittene Huygens (Nederland) og Birkeland (Norge). De flyr i tandem i en høyde på rundt 550 kilometer i bane rundt jorden, i en avstand på 15-25 kilometer. Dette gjør at satellitter kan ta opp signaler samtidig og oppdage og identifisere spesifikke radarsystemer.

Økende trussel

Den økende trusselen om at stater nekter andre stater fri tilgang til verdensrommet krever spenstige og rimelige romkapasiteter. Nederland utvikler det sammen med kunnskapsinstitutter og internasjonale partnere innen NATO, EU og/eller med et annet land. Nederland og Norge er strategiske partnere og har begge høyteknologiske industrier. Dette førte til utvikling og lansering av mikrosatellitter. Med dette demonstrerer landene nå sine forsknings- og utviklingsevner. Til syvende og sist må disse eiendelene også være tilgjengelige for operativ militær bruk.

Fordeler med mikrosatellitter

På grunn av den begrensede størrelsen og vekten til disse satellittene er oppskytningskostnadene betydelig lavere enn for store og dyre tradisjonelle satellitter. Samtidig kan disse mikrosatellittene samle militær informasjon av høy kvalitet. Nederland og Norge er verdensledende innen kunnskap og teknologi innen mikrosatellitter.

Satellittene styres fra Norge og er betrodd norske og nederlandske operatører. MilSpace2-prosjektet vil til syvende og sist gi en strategisk og operasjonelt relevant nisjekapasitet. Dette bidrar da til den uavhengige etterretningsposisjonen til begge land.

Viktig

Romapplikasjoner er avgjørende for hærer. Tenk på navigasjon, posisjons- og tidsbestemmelse, kommunikasjon, observasjon og etterretning, overvåking og rekognosering. Militære operasjoner foregår i økende grad på grunnlag av informasjonsdrevne nettverk, kombinert med de nevnte funksjonene. Satellitter og/eller satellittsystemer er en avgjørende del av dette.

cristiano mbappe

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *