Nyhetene i klartekst 10. desember / Artikkel

Nyheter i vanlig språk 10. desember

Russland bruker i økende grad iranske våpen i krigen i Ukraina

Krigen i Ukraina har pågått i nesten 10 måneder. Og Russland er i økende grad avhengig av våpen levert av Iran under krigen. Amerikanske politikere og militæreksperter advarer om dette. Iran og Russland planlegger å bygge en felles dronefabrikk. Russland sies også å være klare til å gi Iran ulike typer støtte. Iran oppfordres til å avstå fra slike aktiviteter. NATO-sjefen frykter derimot at krigen i Ukraina vil gå over i en åpen konflikt mellom NATO og Russland. Derfor gjøres alt for å forhindre en slik mulighet.

Hviterussland tillater transport av ukrainsk korn på sitt territorium

Hviterussland har tillatt transport av ukrainsk korn på sitt territorium. En avtale er inngått. Til gjengjeld ber Hviterussland om å få selge mineralgjødsel til andre land. Foreløpig har ikke Hviterussland lov til å gjøre det på grunn av internasjonale sanksjoner eller restriksjoner. Dersom avtalen gjennomføres, vil ukrainsk korn kunne transporteres uhindret gjennom Hviterussland til litauiske havner.

Overdeler Nobels fredspris

Årets Nobels fredspris ble delt ut i Oslo, Norges hovedstad, lørdag. Hun ble mottatt av det russiske senteret for menneskerettigheter «Memorials», det ukrainske senteret for borgerlige friheter og den hviterussiske menneskerettighetsaktivisten Alesj Belyatskis. Selv kunne han ikke delta på seremonien fordi han sitter i fengsel. Prisen ble gitt for langsiktig innsats for å forsvare menneskers rettigheter. Også retten til å kritisere regjeringen. Vinnerne benyttet anledningen til å kritisere Russland og dets president, Vladimir Putin.

Antall villsvin smittet med afrikansk svinepest øker

I år har antall tilfeller av afrikansk svinepest hos villsvin i Latvia økt med det halve. Mat- og veterinærtjenesten knytter spredningen av sykdommen til økningen i antall villsvin og nedgangen i jakten. Med spredningen av afrikansk svinepest øker risikoen for at også tamsvin blir syke. Dette viruset tåler også kulde godt. Grisebønder oppfordres til å tenke på sikkerheten på gården.

Deler ut European Film Academy Awards

Prisene for European Film Academy deles ut i Reykjavík, Islands hovedstad, lørdag kveld. De beste filmene og kinoproffene i 2022 vil motta prisen. Prisutdelingen vises også på storskjerm i kinoen «Splendid Palace». European Film Academy-prisene deles ut for 35. gang. Prisen kan også deles ut til animasjonsfilmen «My Wedding Project» av Signe Baumanes. Denne filmen ble utpekt som en av de fem beste europeiske animasjonsfilmene i året.

I fotball når Marokko semifinalen i VM

I dag slo Marokko Portugal 1-0 i verdenscupen. Som et resultat ble Marokko det første afrikanske landet i historien som nådde semifinalen i verdensmesterskapet. Youssef en Nesiri scoret det eneste målet sent i første omgang. Den andre kvartfinalen setter England mot Frankrike.

Værmelding

Søndag kveld i Latvia uten betydelig nedbør. Overskyet søndag, vær vil klare delvis i vest. På slutten av ettermiddagen vil det snø i regionene på det ekstreme sørøst. Nordøstlig, nordavind 3-8 meter/sekund. Det vil være glatt på enkelte partier. Lufttemperatur om natten -11.. -16 grader, stedvis i de sørøstlige strøkene og på kysten -5.. -10 grader, på søndager -2.. -7 grader.

Hovedsakelig overskyet vær i Riga om natten og på dagtid på søndag. Ingen nedbør. Nordøstlig, nordavind 3-8 meter/sekund. Nattlufttemperatur i Riga -10.. -12 grader, søndag -5.. -7 grader.

Skrivefeil?

Marker teksten og trykk Ctrl+Enterå sende tekstfragmentet som skal rettes til redaktøren!

Marker teksten og trykk Rapporter en feil knapper for å sende tekstfragmentet som skal rettes til redaktøren!

cristiano mbappe

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *