Olje vil bli dyrere FXstreet.cz

Sanksjoner mot den russiske oljesektoren er så vidt i gang. Hvis markedene i mars i fjor fryktet oljemangel og et fat Brent ble solgt for mer enn 130 USD, er råvarehandlere nå overraskende rolige selv til en pris på rundt 85 USD per fat.

På grunn av innføringen av EU-embargoen på import av russisk olje i tankskip fra 5.12. Russland vil kutte produksjonen med 0,5 til 0,7 millioner fat per dag (mbd). Etter embargoen mot petroleumsprodukter av 5.2. Ifølge oljeprisanalytikere forventes produksjonen i Russland å falle ytterligere med rundt 1 mbd. Det totale underskuddet er slett ikke ubetydelig, det kan sammenlignes med produksjonen i Norge.

Så langt har oljemarkedet vært godt forsynt takket være uavbrutt forsyning fra Russland, samt dempet etterspørsel i Kina på grunn av blokkeringer og avvikling av reserver i USA. Hvis russisk eksport faller med 1,5 mbd, øker kinesisk etterspørsel med 0,5 mbd på grunn av gjenåpning av turisme, USA slutter å sende 1 mbd av sine reserver til markedet, og OPEC opprettholder sine kvoter redusert i reelle termer med 1 mbd, vil olje bli i høy etterspørsel og en sjelden vare.

Vi kan ikke forvente et fall i etterspørselen, selv til tross for en liten resesjon i avanserte økonomier. Noen økonomier er allerede satt til å kollapse. Olje brukes som en billigere alternativ erstatning når strøm- og gassprisene er høye.

Utvikling av amerikanske strategiske oljereserver (i tusenvis av fat):

Den største sikkerheten er mangelen på flere amerikanske fat. Federal reserves falt 40% i fjor etter tiår med stigning og holde nivåene sine (se diagram), og hvis Washington ønsker å holde på i det minste noe beholdning, må det stoppe dette utsalgsprogrammet. President Biden har sagt at hvis prisen på WTI-olje faller i intervallet $65-$70 per fat, vil regjeringen begynne å fylle opp reservene. Dette skapte automatisk veldig sterk oppslutning i oljemarkedet. Et fat Brent handles da normalt med en premie på rundt 5 USD sammenlignet med WTI.

Evolusjon av prisen på Brent-olje (daglig diagram – D1):

Den amerikanske dollarkursen er også fortsatt et problem. En mulig ytterligere nedgang i USD mot andre valutaer vil være en annen faktor som driver opp oljeprisen ettersom Europa og Asia vil kjøpe med rabatt. På samme måte øker inflasjonen i seg selv gruvekostnadene og husholdningenes kjøpekraft, noe som ytterligere forvrider tilbuds- og etterspørselsforholdet mot mangel på råvarer.

Tomas Raputa
FXstreet.cz analyseteam

Kilder: MT4, eia.gov, oilprice.com

cristiano mbappe

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *