Oppdrett av Cavalier King Charles-hunder ulovlig i Norge, bekrefter Høyesterett

Avl av Cavalier King Charles Spaniel-hunder i Norge er ulovlig fordi det viderefører avl av fysiske egenskaper som forårsaker lidelse, bekreftet norsk Høyesterett onsdag.

• Les også: «Et hundeliv»: Norge forbyr oppdrett av enkelte raser

Forbud mot Cavalier-avl har i flere år vært nedlagt av Det Norske Dyrelag.

Ifølge henne, selv om de gir dem et elskverdig utseende, er de anatomiske egenskapene til disse hundene – små flate hoder og svulmende øyne -, lenge foretrukket av oppdrettere, også årsaken til helseproblemer, fremhevet av innavl.

Høyesterett ga Norsk SPA medhold, og slo fast at videreføring av avl var i strid med nasjonal dyrevelferdslovgivning.

«Nesten alle hunder av Cavalier-rasen har visse spesielle nevrologiske tilstander som følge av et kranium som er for lite for hjernen, slik at det er for lite plass til nervesystemet,» konkluderte høyesterett i et sammendrag av sin avgjørelse.

Konstitusjonen til disse hundene betyr at de ofte er utsatt for hodepine, hjertesvikt og til og med øyeproblemer.

– Dommen bekrefter derfor at avl som har videreført arvelige lidelser og sykdommer i årevis ikke bare er uetisk, men også et effektivt brudd på norsk lov, sa SPA.

Høyesterett på sin side slo fast at den kontroversielle avlen av en annen rase, den engelske bulldogen, kan være i samsvar med loven så lenge visse protokoller respekteres.

I første instans i februar 2022 forbød Oslo domstol avl av disse to rasene, men en lagmannsrett foretok da et skille mellom dem, noe som derfor ble stadfestet ved onsdagens dom.

Oppdretterne på sin side hevdet at de praktiserer selektiv avl med dyr gjennomgått flere tester.

Hvis avl er forbudt, understreket de også, er dette ikke tilfellet for hold, salg eller til og med import av disse populære hundene, noe som ifølge dem øker risikoen for en tilstrømning av «udokumenterte hunder» fra «valpefabrikker» i utlandet.

cristiano mbappe

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *