Oslo beviser at selv i elbilhimmelen er det en barsk virkelighet. Lading har blitt så dyrt der at det er mer lønnsomt å fylle diesel – Autobible.cz

  • I september i fjor subsidierte Oslo kommune eiere av elbiler, som hadde strøm nesten gratis
  • På rundt ett år har det imidlertid vært en kraftig økning i ladeprisene på urbane ladestasjoner. I dag begynner det å bli mer lønnsomt å fylle drivstoff med konvensjonelt drivstoff
  • Dette er hovedsakelig et problem for folk som ikke kan lade direkte hjemme

Norge har lenge betalt for elbil-himmelen. Dette nordiske landet har vært i forkant av den europeiske transformasjonen mot elektrisk mobilitet. I dag er det allerede et stort antall elbiler i drift der, og i kombinasjon med de for tiden dyre energiene begynner selv brukere å føle den ubehagelige virkeligheten. Statlig støtte til en viss type mobilitet kan ikke vare evig. For tiden er elbilistene i Oslo by overbevist om dette. Som skrevet på norsk Bilmagasinprisene for lading ved urbane ladestasjoner har syvdoblet seg det siste året.

Bilmagasin i september i fjor skrev han at det var mulig å lade nesten gratis i Oslo sentrum. Den lokale kommunen drev den gang to hundre ladestasjoner med en effekt på opptil 22 kW. Lading var gratis, parkering på disse stedene var betalt. I fjor på dagtid var det rundt 230 CZK per time (10 NOK/time). De fleste elbiler kunne lade 2,3 CZK per kWh, ifølge magasinet Motor. Lading over natten koster halvparten.
Les også:

Trådløs lading mens du kjører opp til 100 km/t? Noe slikt er allerede testet

Men han utnyttet den fordelen ganske raskt. I første halvår i år økte satsen til 12 kr/time. på dagtid og 7 kr/time over natten, økte satsene da til 18 kr/time. på dagtid og 13 kr/time. over natten og fra denne torsdagen begynte Oslo bystyre å ta 49 kr/time for lading på dagtid. og om natten 35 kr/time. På ett år har kostnadene ved nattlading syvdoblet seg og kostnadene ved daglig lading er omtrent femdoblet. Den norske kommunen har tatt dette skrittet fordi den ikke lenger ønsker å subsidiere elbiler.

Den kraftige økningen i prisen på lading i byen går direkte mot prisene på konvensjonelt drivstoff. Akkurat som i det tsjekkiske markedet blir drivstoff også billigere i Norge. I følge nettstedet nettavisen.no nå koster en liter bensin og diesel i Oslo under 40 CZK. Ifølge Norges Bilforbund (NAF) vil enkelte elbilbrukere begynne å få høyere driftskostnader enn om de brukte dieselbiler. Den årlige forskjellen kan være nesten 60 000 kroner.

cristiano mbappe

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *