Osloregionen vinner ny nasjonalpark

Etter mer enn 11 år med politisk krangel og motstand fra sauebedrifter som frykter ulv, har statlige tjenestemenn endelig opprettet en ny nasjonalpark i den sørlige delen av Østlandsfjellene og skogene fra Oslo. Parken blir mindre enn først foreslått, men har fortsatt som mål å beskytte dyreliv og natur i det viktige lavlandet i Sørøst-Norge.

Norges nye Østmarka nasjonalpark dekker skog, åser, myrer og innsjøer, her sett fra et av parkens høyeste punkter ved Tonekollen i et lavlandsområde. FOTO: NewsinEnglish.no/Morten Møst

Området, kjent som Østmarka, har lenge vært et populært rekreasjonsområde for skiløpere, turgåere og tidligere hogstdrift, sagbruk og annen hogstdrift samt småbruk. Det grenser til kommunene Oslo, Lørenskog, Rælingen, Enebakk og Nordre Follo.

Oslo-tjenestemenn omfavnet raskt nasjonalparkprosjektet og promoterte det etter at det først ble foreslått i 2012, men det trengte også godkjenning fra tjenestemenn i alle andre lokale myndigheter som grenser til området. Gårdbrukere og andre landlige interesser på østsiden av parken, spesielt i Enebakk, motsatte seg det, da mye av det opprinnelige området inkluderte utmarksbeite og privateid jord. Motstandere var for eksempel uenige i den iboende beskyttelsen av rovdyr i en nasjonalpark.

Etter år med politisk uenighet mellom alle involverte parter, kom et gjennombrudd da kun statseide og forvaltede områder ble inkludert i selve parken. Alle kommuner vedtok det foreslåtte nye området, bortsett fra Enebakk, og det var heller ikke noe politisk flertall for parken på Stortinget.

En del av området til den nye Østmarka nasjonalpark er allerede vernet av naturreservater. FOTO: NewsinEnglish.no/Morten Møst

Det var først etterpå at Venstre ble med den tidligere konservative regjeringen i 2018 at saken har kommet videre igjen, der den liberale klima- og miljøministeren Ola Elvestuen tar opp saken mot sine egne regjeringspartnere (Høyre og Fremskrittspartiet) og særlig mot bøndenes støttespillere. . Senterpartiet i opposisjon. Arbeiderpartiet, De Grønne, Sosialistisk Venstre og Venstre støttet alle nasjonalparkprosjektet som ironisk nok til slutt ble godkjent av den nå regjerende sentrale Labour-regjeringen.

Dette kartet viser det nye nasjonalparkområdet, som ligger i den sørlige delen av Østmarka, i mørkegrønt. De rødlige områdene er eksisterende naturreservater. Gråområdene på toppen viser nordøst i Oslo og Lørenskog. KART: Klima- og miljødepartementet

Den nye parken vil dekke 53,9 kvadratkilometer, inkludert et naturreservat og det vernede rekreasjonsområdet som kalles Spinnere allerede etablert i regionen. Også andre friområder i Østmarka skal bevares, noe som gir totalt rundt 71 kvadratkilometer vernet natur.

Helga Gunnarsdóttir, president i organisasjonen Østmarkas Venner (Østmarkas venner), er henrykt og lettet. «Vi hadde håpet prosessen ville ta fire til fem år,» sa hun til avisen. Dagsavisen LØRDAG. «Selv om det tok mer enn 11 år å beskytte skog i offentlige områder, kan vi bare forvente at det vil ta enda lengre tid å beskytte private landområder. »

Hun kalte vedtaket, som ble kunngjort fredag ​​av Aps nye klima- og miljøminister Andreas Bjelland Eriksen, «fantastiske nyheter som vi har ventet på lenge». Det fikk en steinhard start tidlig på høsten, etter at Arbeidssenter-regjeringen ikke klarte å svare på fornyede oppfordringer om å fase ut norsk olje- og gassnæring.

«Vi verner om Østmarka både for å ta vare på selve naturen og for å sikre at alle i fremtiden beholder tilgang til mer uberørt natur for rekreasjon og friluftsliv, sa Eriksen. Han la til at etableringen av parken også ville bidra til nye globale bevaringsmål.

«Det vil være bra for naturen, bra for mennesker og bra for folkehelsen,» sa han. Det vil fortsatt være mulig å bruke parken til organisert idrettstrening, skikjøring i de preparerte bakkene som allerede er på plass, sykling og bruk av elsykler. De med private hytter i området skal også få hogge ved til eget bruk. Enhver bygging av nye bygninger vil være forbudt, i likhet med all annen hogst av tre.

Den nye parken omfatter også bekker og vann, som her ved Elvåga i Østmarka. Området har lenge vært populært blant padlere om sommeren og skiløpere om vinteren, når innsjøene fryser til. FOTO: NewsinEnglish.no/Morten Møst

Naturvernere ble også lettet. – Å ha en nasjonalpark så nær hovedstaden (Oslo) er veldig unikt og vil bidra til både skogbevaring og friluftsliv, sier Karoline Andaur, WWF-direktør i Norge. Lars Haltbrekken, tidligere leder for Norsk seksjon av Jordens Venner (Naturvernforbund), sa at det var «all grunn» til å feire den nye parken. – Endelig vil Oslo og Akershus (nabolandet) også få en nasjonalpark, sa Haltbrekken, nå stortingsrepresentant for Sosialistisk Venstreparti (SV).

De fleste andre nasjonalparker ligger i mer isolerte villmarksområder i Midt- og Nord-Norge. Kun begrenset ny infrastruktur vil bli satt på plass for å markere etableringen av parken, med et planlagt parksenter, kart og noen skilt for å informere publikum om området som omfatter ikke bare skog, men også myrer, vann, vassdrag og ulike kulturminner. .

NewsinEnglish.no/Nina Berglund

cristiano mbappe

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *