Oversikt: I hvilke land er homofili fortsatt en forbrytelse?

I forrige uke vedtok russiske parlamentarikere et tøffere forbud mot såkalt promotering av homofili. Historisk sett har seksuell aktivitet av samme kjønn vært straffet med døden og har vært forbudt i de fleste land rundt om i verden. Siden 1700-tallet begynte imidlertid denne praksisen å endre seg, og i dag er homofili lovlig i alle europeiske land og i landene i Nord- og Sør-Amerika, med unntak av enkelte stater i regionen i Karibien.

Imidlertid er det fortsatt en straffbar handling i mange afrikanske og asiatiske land, og noen steder har det fortsatt dødsstraff. Singapores parlament opphevet i dag en lov fra kolonitiden som kriminaliserte forhold mellom samme kjønn. Ifølge AFP slutter landet seg dermed til mer enn 120 land i verden som har legalisert disse seksuelle relasjonene.

Fakta om avkriminalisering av homofili rundt om i verden:

– Siden kristendommens ankomst til Europa ble homofili ansett som en synd, som vanligvis ble straffet med døden av kirkelige og sekulære domstoler. Beundrere av samme kjønn har blitt stemplet som årsaken til naturkatastrofer og tildelt ansvaret for en rekke forskjellige ulykker.

Selv i perioden mellom de to verdenskrigene ble homofile sendt i fengsel i de fleste europeiske land, i Nazi-Tyskland ble de til og med plassert i konsentrasjonsleirer og måtte ha rosa trekanter på klærne. Ifølge estimater havnet rundt 50.000 tyske homofile i fengsel, antallet som havnet i konsentrasjonsleirer er anslått mellom 5.000 og 15.000.

– I noen europeiske land ble homofili allerede avkriminalisert på 1700- eller 1800-tallet, neste bølge kom i større skala på 1960-tallet. Tsjekkoslovakia var et av de første landene som avkriminaliserte homoseksuelle forhold i 1961 (fra 1. januar 1962), med noen unntak. Det var først senere at Tyskland, Østerrike eller England tok lignende tiltak.

– I England var oppførsel av samme kjønn mellom to menn over 21 år en straffbar handling frem til 1967, i Skottland var det en alvorlig lovovertredelse frem til 1980 og i Nord-Irland til 1982. Lovverket tok ikke hensyn til lesbiske – bare menn var bekymret. for oppfølging. Kvinner ble bare av og til snust opp for oppvigleri og umoral.

– Men det er også land i verden hvor homofili aldri har vært en forbrytelse. Foruten Sør-Korea, Vietnam og Taiwan, er det også det moderne Polen. Lovligheten av homoseksuelle forhold ble offisielt kunngjort der i 1932. Disse menneskene kan også gi sitt blod der eller tjene i hæren.

– På 1700-tallet avkriminaliserte Belgia, Monaco og Luxembourg homofili.

– På 1800-tallet ble seksuell aktivitet av samme kjønn legalisert i Nederland, Bolivia, Brasil, Argentina, Mexico og Paraguay.

– På 1930-tallet ble homofili legalisert i Danmark, på 1940-tallet på Island, Sveits eller Sverige, på 1950-tallet i Hellas, på 1960-tallet i Ungarn, Tsjekkoslovakia, Storbritannia, i Bulgaria og Canada, på 1970-tallet ble det legalisert av noen USA, Finland, Østerrike, Kroatia, Norge, Spania, på 1980-tallet av Portugal og Cuba, på 1990-tallet av de baltiske republikkene, Russland, Romania og Kina.

– På det 21. århundre legaliserte for eksempel hele USA eller Armenia homoseksualitet.

– I september 2018 avgjorde også Høyesterett i India at frivillige forhold av samme kjønn mellom voksne ikke lenger ville være en straffbar handling.

– Men mens mer enn 30 stater anerkjenner ekteskap av samme kjønn spesielt, er homofili fortsatt forbudt og undertrykt i mange andre land, spesielt i Afrika og Midtøsten.

– I Afrika eksisterer denne tilstanden i rundt tretti land. Homofili er ikke lenger en straffbar handling i Lesotho, Mosambik, Seychellene, Angola, Botswana og Gabon.

– I Asia, ifølge en rapport fra International Lesbian, Gay, Bisexual, Transgender and Intersex Association (ILGA), er homofili ulovlig i omtrent halvparten av landene, og kan føre til en fengselsstraff på flere år, for eksempel i Burma eller Kuwait. I Bangladesh risikerer homofile livsvarig fengsel, og i Malaysia 20 års fengsel.

– I Latin-Amerika er homofili lovlig bortsett fra i Guyana.

– Totalt sett er forhold mellom samme kjønn kriminalisert i 69 av 193 land, ifølge en rapport fra desember 2020 fra ILGA. Og homofili er straffet med døden i elleve av dem, i muslimske land og også i de som har adoptert islamsk sharia.

– Dødsstraff brukes altså for eksempel i Iran, Saudi-Arabia, Jemen, Mauritania og enkelte regioner i Nigeria. Sultanatet av Brunei innførte også dødsstraff ved steining for homofile i 2019. Men under sterkt press fra internasjonale menneskerettighetsorganisasjoner innførte det senere et moratorium på gjennomføringen av denne tristheten.

(tsjekkisk, epa)

cristiano mbappe

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *