På grunn av hendelsen i Norge har gass for det europeiske markedet midlertidig blitt betydelig dyrere

Oppdater: 13/10/2022 17:07
Utstedt av:

Amsterdam/Oslo – Engrosprisen på naturgass for det europeiske markedet steg med nesten ti prosent om morgenen til over 173 euro per megawattime (MWh). Handelsmenn reagerte på nyheter fra Norge, hvor et av Europas største gassbehandlingsanlegg måtte evakueres på grunn av en telefontrussel. Politiet kunngjorde senere at de ikke hadde funnet noen trusler, så bensinprisen begynte å synke. Streiker i energisektoren i Frankrike har også bidratt til stigende gasspriser de siste dagene.

— Situasjonen er løst, sier polititalsmann Per Aage Ferstad. Han sa at politiet ikke trodde at hendelsen utgjorde en reell trussel mot anlegget. Overfallsmannen er oppdaget og politiet kjenner ham fra fortiden som en som har kommet med lignende trusler tidligere. Anleggsoperatøren sa at hendelsen ikke påvirket gassforsyningsstrømmen.

Europas energiinfrastruktur har vært gjenstand for økt interesse siden flere eksplosjoner i slutten av september skadet Nord Stream 1 og 2 undersjøiske gassrørledninger som forbinder Russland med Tyskland. Denne hendelsen er fortsatt under etterforskning og basert på funn så langt kan ikke sabotasje utelukkes. Markedet er stramt på grunn av frykt for ytterligere forstyrrelser i tilførselen av energiråvarer til det europeiske markedet.

Like etter middag handlet gassterminkontrakten for levering i november til rundt 156 euro (3 836 CZK) per megawattime ved det virtuelle Title Transfer Facility (TTF) handelssenteret i Nederland, ned rundt 2 % sammenlignet med dagen før. Prisene i TTF er avgjørende for det europeiske markedet.

Prisene steg kraftig i morgentimene etter at det kom melding om evakueringen av Nyhamna-anlegget på Vestlandet. Det strømmer gass dit fra dyphavsprosjektet Ormen Lange, som ligger på norsk kontinentalsokkel. Dette er et nøkkelområde som er viktig for å forsyne store deler av Vest- og Nord-Europa, inkludert Storbritannia.

Ormen Lange-prosjektet drives av det britiske selskapet Shell. Nyhamna står for rundt 20 % av Storbritannias gassforsyninger, og anleggets eksportkapasitet er nå på rundt 84 millioner kubikkmeter gass per dag, ifølge Gassco, som driver anlegget. Eierne av Ormen Lange-prosjektet er Shell, Equinor, Petoro, PGNiG og Var Energi, mens prosessanlegget Nyhamna eies av et joint venture av flere olje- og gasselskaper.

I morgentimene opplyste norsk politi, uten ytterligere detaljer, at det også råder en uklar situasjon i nærheten av Ormen Lange-prosjektet, det vil si ikke bare i nærheten av Nyhamna-installasjonen, hvor gassen behandles, men også i området. hvor det hentes ut. . Væpnede sikkerhetsstyrker ble kalt inn, men de oppdaget ingen reell trussel.

Gassprisen begynte å øke betydelig i fjor høst, da en megawattime i TTF ble solgt for rundt 40 euro. På slutten av fjoråret steg prisen midlertidig over 130 euro/MWh, før den returnerte til 60 euro i januar. Ifølge analytikere er en av hovedårsakene til de stigende prisene EUs politikk og dens innsats for å kvitte seg med fossilt brensel så raskt som mulig uten tilstrekkelig erstatning. Nok en prisøkning kom i slutten av februar etter at russiske tropper invaderte Ukraina.

EU Norge børsgasshandelsprishendelse

cristiano mbappe

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *