Polens økonomiske bånd med Israel. Milliarder zloty i bakgrunnen

Selv om de fleste forbinder Israel med Jerusalem og Vestmuren, er det også en ganske dynamisk utviklingsøkonomi. Teknologi er en av grunnpilarene i den lokale økonomien og mange internasjonale selskaper har filialer og fabrikker der.

Israel er en «teknologisk avansert markedsøkonomi. Markedstjenester er ansvarlige for omtrent en tredjedel av verdiskapingen, industri – mer enn en femtedel. En stor del av sysselsettingen innen prosessering er i høyteknologiske industrier teknologi. Raffinering av edle produkter «Stener spiller en viktig rolle i utenrikshandelen. Viktighet Det har også forsvars- og farmasøytisk industri,» oppsummerer Export Credit Insurance Corporation.

Krigen endrer imidlertid mange ting – blant annet neste ukes teknologitoppmøte i Tel Aviv, der Nvidia-sjef Jensen Huang skulle holde tale. Budtjeneste FedEx stanset også driften. Men hvilke koblinger har den polske økonomien med Israel?

Eksporten øker, men importen er ubetydelig

I fjor Polske produkter verdt nesten 4 milliarder PLN ankom Israel – ifølge de siste dataene fra Statistisk sentralbyrå. To kategorier dominerer her: matvarer og maskiner – de står for mer enn halvparten av all vårt lands eksport til Israel.

Det er ingen mangel på folk som er villige til å gjøre dette i Israel Polsk biff, rørsukker, mineralvann og musserende vann. Produkter fra industrien for elektriske maskiner, som: busser, minibusser og… vaskemaskiner hjemme og profesjonelle.

Samtidig er handel i den andre retningen mindre verdt. I 2021 Varer verdt 1,6 milliarder PLN ble importert fra Israel til Polen. Dette utgjør bare 0,4 prosent. all polsk import. Vi kjøper hovedsakelig der deler av gassturbiner, turbojets og turboprops. De legger også til dette medisiner og ugressmidler. Mat kun inntar 3. plass, det gjelder hovedsakelig avokado, nøtter og planteprodukter.

Israelsk virksomhet i Polen går bra

De siste dataene fra Polens nasjonalbank viser at israelske investorer har totalt PLN 1 milliard i eiendeler investert i Polen. Imidlertid er dette beløpet faktisk høyere og anslås til 5 milliarder dollar. Hvorfor slike forskjeller i estimater?

«Ulike kilder anslår involveringen av israelske investorer til mellom 3 og 5 milliarder dollar. (de aller fleste israelske investorer investerer kapital i Polen gjennom selskaper basert i et tredjeland – hovedsakelig på Kypros, Nederland eller USA)», heter det i rapporten fra Utviklingsdepartementet.

Hver av oss vet om israelske selskaper, men ikke alle er klar over dem. Et enkelt besøk på et kjøpesenter er nok: Super-Pharm-apotekkjeden eller kinokjeden Cinema City er den israelske hovedstaden.

Apoteker, kinoer og mer…

Super-Pharm ble etablert på slutten av 1970-tallet og har hovedkontor i Herzliya, nær Tel Aviv. Polen er det nest største utenlandske markedet for Super-Pharm. For tiden opererer 75 filialer på Vistula, hovedsakelig i store byer.

Dette er ikke det eneste «helse»-sporet av Israel i Polen. Populære stoffer: Aviomarin, Hepatil, Flegamina og Vibovit distribueres av Teva, som også har hovedstad i Midtøsten.

Cinema City-kjeden gikk inn i Polen i 1999 og åpnet sin første kino et år senere i Warszawa. Det er en av de største aktørene på det polske markedet. I Sentral-Europa opererer Cinema City International sine kinoer under merkevaren Cinema City, i Storbritannia og Irland – Picturehouse og Cineworld, mens i Israel heter kinoene Yes Planet og Rav-Chen.

Israelsk kapital finnes også innen kontorutvikling og utleie. Disse inkluderer selskaper som Ronson, Asbud Piaseczno, Adgar Poland, Shikun&Binui Group og STR International. Dette blir også stadig mer synlig i sektoren for fornybar energi. Distributøren av Eden og Dar Natury mineralvann, verdsatt hovedsakelig på kontorer og offentlige virksomheter, kommer også fra Israel.

cristiano mbappe

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *