Polske Piorun luftvernsystemer skal beskytte norske gruveplattformer

Det polske selskapet Mesko skal levere MANPADS (MAN-Portable Air-Defense Systems) Piorun bærbare luftvernmissiler til den norske hæren. Oslo setter inn polske Piorun-systemer mot russiske droner som spionerer på Norges gass- og oljeinfrastruktur.

De ukrainske luftforsvarsstyrkene (ADF) er en ubesunget helt fra den ukrainsk-russiske krigen. Han har helt klart blitt kjent de siste ukene for å ha avvist russiske missilangrep på ukrainsk infrastruktur. Men i løpet av de siste ni månedene har det ukrainske luftvernet utført en enda viktigere oppgave: å hindre det russiske luftforsvaret i å få luftoverlegenhet i ukrainsk luftrom. I ni måneder kan det russiske luftforsvaret ikke gjennomføre luftangrep mot ukrainske mål ustraffet og må bruke langtrekkende våpen. Aktiviteten til det russiske luftvåpenet over Ukraina er veldig sterkt undertrykt.

På det laveste nivået utføres den undertrykkende rollen av MANPADS-sett, enten det er polske Grom, Piorun, American Stinger, britiske STARStreak eller franske Mistral-sett. De ødelegger hovedsakelig russiske kamphelikoptre, droner, men også russiske jetfly, som må fly på et lavt flynivå på grunn av de kraftige settene med ukrainsk luftvern (som S-300 eller Buk). Ukrainske operatører utstyrt med MANPAD-er venter på dem der.

I følge bekreftet visuell informasjon (Oryx) mistet russerne minst 147 droner (hovedsakelig Orlan-10), hvorav en stor del ble skutt ned av MANPAD-er. Selv om et MANPAD-missil er betydelig dyrere enn prisen på en drone, måles effektiviteten her annerledes – det er ikke prisen på dronen som vurderes, men skaden som dronen kan gjøre på bakken, for eksempel ved å koordinere fiendtlig artilleriild.

cristiano mbappe

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *