Prisen på gass fortsetter å falle: mindre bekymring for mulig mangel

Det er ventet ganske mildt vær i Storbritannia og fastlands-Europa de neste ukene, så oppvarmingen trenger ikke å skrus opp.

Velfylte gassforsyninger

Prisen på en megawattime gass på gassbørsen i Amsterdam leggetid tirsdag morgen mer enn 3 prosent mindre, til rundt 164 euro. Prisen falt 10 % på mandag. Prisen på gass ligger derfor rundt halvparten under toppene i slutten av august, godt hjulpet av stadig mer godt fylte gasslagre i Europa.

For eksempel er nederlandske gasslagre 92 % fulle, godt over målet på 80 % EU har satt seg. Delvis på grunn av det trenger vi ikke bekymre oss for å gå tom for bensin i vinter, selv om det er veldig kaldt.

Stadig flere tiltak iverksettes også i Europa for å spare gass for å kompensere for forsyningstapet fra Russland. I tillegg øker Norge gassleveransene til Vest-Europa.

En stor del av gassen vår kommer også fra dette landet. I tillegg er kapasiteten for forsyning og konvertering av flytende gass (LNG) i Nederland betydelig utvidet. Dette er på grunn av konstruksjonen av ny LNG-terminal i Eemshaven i Groningen.

I videoen nedenfor forklarer journalist Gert-Jan Verstegen forskjellen mellom LNG og russisk gass:

cristiano mbappe

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *