Prisen på gass har steget med mer enn en fjerdedel på en uke | Økonomi

Gass har blitt mer enn en fjerdedel dyrere den siste uken. Økningen skyldes bekymring for gassforsyningen. Prisen nådde til og med en kort tid en ny rekord på fredag, men klarte ikke å holde den.

Prisen på gass endte uken på 306 euro per megawattime. En uke tidligere var det fortsatt 244,50 euro. Som et resultat steg hovedgassprisindikatoren, den nederlandske TTF, 25,5 % på én uke.

Årsaken til økningen er bekymring for gassforsyningen. Det norske gasstransportselskapet Gassco meldte fredag ​​at det vil kunne eksportere mindre gass til Europa neste måned. Nordmennene har nå gått forbi russerne som kontinentets ledende gassleverandør. Norges gassforsyning er redusert på grunn av forsinket vedlikehold.

Denne nyheten kommer på toppen av en annen redesign. Gazprom kunngjorde i forrige uke at de ville stenge hovedgassrørledningen for Vest-Europa, Nord Stream 1, i noen dager for vedlikehold.

Europeiske ledere frykter at det etter det korte vedlikeholdet vil strømme enda mindre gass i den retningen via Nord Stream. Gassforsyningen har vært godt under normalen en stund: Nord Stream transporterer bare rundt 20 % av sin maksimale kapasitet.

På grunn av alle disse bekymringene steg gassprisen kort på fredag ​​for å nå en ny rekordhøy på 347 euro per megawattime. I den siste halvtimen med handel falt kursen igjen og endte på 306 euro.

cristiano mbappe

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *