Prisen på gass øker mye mer: «Vinteren kommer til å bli veldig kjedelig»

I morges steg bensinprisen på Amsterdam-børsen med nesten 17 %. Store kunder og energiselskaper betaler nå 285 euro for en megawattime gass.

Dette er mer enn tre ganger mer enn for tre måneder siden og tolv ganger mer enn normalt, hvis det fortsatt eksisterer.

Dagens prisøkning skyldes nye problemer rundt Nord Stream-gassrørledningen fra Russland til Tyskland. Nylig det hadde ikke kommet gass gjennom røret på ti dager, gjennom regelmessig vedlikehold. Men russerne varslet at kranen ville bli stengt igjen i tre dager i slutten av denne måneden, for videre vedlikehold.

Dette gir næring til frykten for at Russland i økende grad vil kutte strømmen av gass til Europa som gjengjeldelse for sanksjoner og støtte til Ukraina.

«Politisk intervju»

Energiekspert Jilles van den Beukel fra Haag Center for Strategic Studies (HCSS) tror ikke et reelt vedlikehold er nødvendig. «Du har teknisk vedlikehold og politisk vedlikehold. Dette er politisk vedlikehold.»

Dette fører til enda høyere priser. Og dessverre for nesten alt og alle i Europa: de holder seg på et ekstremt høyt nivå, sier Van den Beukel. Dette skyldes først og fremst trusselen om at russerne stenger kranen helt, men det er mye mer som står på spill.

For det er også krise på strømmarkedet: Franske atomkraftverk som bryter sammen, tyske kullkraftverk som ikke kan forsynes på grunn av lav vannstand i Rhinen og tørken, selv i land som Norge, t.o.m. mindre energi kan produseres fra vannkraft.

Strømprisen er noen ganger så høy at det fortsatt er ganske lønnsomt å brenne gass for å produsere strøm, forklarer Van den Beukel. Som et resultat er etterspørselen etter gass fortsatt svært høy. Og dessverre: når vinden og solen mangler, er det ikke noe alternativ.

kjedelig vinter

Utsiktene for gassprisene er derfor ekstremt dårlige for husholdningene. «Taket er ennå ikke nådd. Vinteren kommer til å bli veldig hard,» sa HCSS-eksperten. Ekstremt høye priser rammer folk hardere og hardere, fordi alle som har årskontrakt eller flerårskontrakt i ferd med å utløpe, nå må gå over til variabel rente.

For å hindre at vi virkelig går tom for gass denne vinteren, er alle EU-land forpliktet til å fylle gasstankene til minst 80 % når fyringssesongen starter igjen. Det nederlandske kabinettet besluttet i forrige uke å fylle lagrene mer enn nødvendig, for å redusere risikoen for mangel ytterligere.

I videoen under lister Carien ten Have opp energiproblemene. (Teksten fortsetter under videoen.)

Lagre

På grunn av ublu energipriser blir livet dyrere i en enestående hastighet. Inflasjonen i Nederland er nå over 10 % og Central Planning Bureau forventer at husholdningenes kjøpekraft vil falle med nesten 7 % i år. Det betyr bare at vi alle blir fattigere.

Til en viss grad kan du også kontrollere hvor mye inflasjon gjør vondt. Den beste måten er å redusere energiforbruket så mye som mulig. Men det er også mye å hente på Rimi. Les her noen tips for å spare penger umiddelbart:

cristiano mbappe

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *