Putin-forbindelse? Norge arresterer fortroligs sønn for å ha flydd drone over Svalbard

  1. Hjemmeside
  2. Politikk

Etablert:

Av: Bedrettin Bolukbasi

Putins fortrolige Vladimir Yakunin under et møte med Kreml-sjefen. (Filbilde) © IMAGO / ITAR-TASS

En annen russisk statsborger er pågrepet for ulovlige droneflyvninger i Norge. Denne gangen er det sønnen til en venn av Putin.

Oppdatering fra 21. oktober kl. 17.09: Rett etter publiseringen av denne artikkelen kontaktet pressetjenesten til Andrey Yakunin Merkur.de og viste til at mannen som nå er pågrepet i Norge hadde erkjent straffskyld. «Andrey Yakunin er arrestert av norsk politi for å ha flydd droner over Svalbard. Han nekter ikke for å ha brukt en rekreasjonsdrone utelukkende over Svalbard under sin ferietur i slutten av august», korrigerte Yakunins talskvinne fredag.

«Men han har erkjent ikke straffskyld, og det er ikke tatt ut tiltale mot ham. Som det fremgår av aktivitetene hans på sosiale medier, er Andrey en ivrig naturelsker, fotograf og ekstremsportentusiast. Andrey, en britisk statsborger, samarbeider fullt ut med myndighetene og gi all nødvendig informasjon angående vanlige turistaktiviteter på båtferien hans,» sa pressekontoret. – Vi håper politiet vil avslutte etterforskningen ganske snart.

Arrestert for ulovlige droneflyvninger over Spitsbergen skjærgård

Første rapport: München/Hammerfest — Uautoriserte droneflyvninger over flyplasser og viktig infrastruktur: Norge frykter for tiden et sikkerhetsproblem. Nylig ble syv personer arrestert i løpet av få dager. Felles for de mistenkte: de er alle russiske statsborgere.

Under den siste arrestasjonen var det til og med en indirekte forbindelse med lederen av Kreml Vladimir Putin etablert. Norsk politi har arrestert sønnen til den tidligere russiske jernbanesjefen og Putin-betrodde Vladimir Yakunin for ulovlige droneflyvninger over Spitsbergen-øygruppen.

Russland og Norge: sønn av Putins venn Yakunin arrestert – forvaring beordret

Andrej Jakunin ble pågrepet mandag i Hammerfest i Nord-Norge, meldte politiet onsdag (19. oktober). Den russisk-britiske statsborgeren innrømmet ulovlig å ha flydd en drone over Norge Spitsbergen skjærgård fløyet i Arktis, sa en politirepresentant.

Yakunin er i varetekt, droner og andre elektroniske enheter er konfiskert, la han til. Yakunins utstyr blir for tiden analysert, rapporterte den uavhengige russiske nettavisen. Moskva tid siterer norske etterforskere. Innholdet i droneopptakene er «av stor betydning» for saken.

Yakunine hadde tydeligvis ikke akkurat kommet til Norge. Allerede om sommeren skulle han ha vært på en yacht som skulle ha seilt rundt Spitsbergen og langs norskekysten i flere måneder. Det russiske passet ble funnet om bord på yachten, opplyser avisen. Yakunins advokat, Jens Bernhard, påpekte at selv om Yakunin innrømmet å fly en drone, hadde han ingen måte å vite at det var ulovlig. I likhet med sin advokat Bernhard, understreket også Yakunin i retten at han først og fremst var britisk statsborger.

Norge: Ulovlige droneflyvninger over kritisk infrastruktur – er russisk hemmelig tjeneste involvert?

Med Yakunin øker antallet arrestasjoner av russiske statsborgere i Norge til syv. De er anklaget for å grense til Russland Norge, som i dag er den største gassleverandøren i Europaulovlig brukte ubemannede luftfartøyer eller ulovlig fotografert.

Dronene skal ha blitt sett på energiinfrastruktur, inkludert offshore olje- og gassplattformer, men også over flyplasser. Disse rapportene og Sabotasje av gassrørledningene Nord Stream 1 og 2 i Østersjøen fikk landet til å styrke sine sikkerhetstiltak. Norge gir «utenlandske etterretningstjenester» skylden for hendelsene.

Statsminister Jonas Gahr Störe sa til TV-kanalen NRK: «Det er uakseptabelt at utenlandske hemmelige tjenester flyr droner over norske flyplasser». Russerne har ikke lov til å fly droner over Norge, la han til. Noen timer tidligere forårsaket en droneflyvning nær Bergen lufthavn på Vestlandet et kortvarig brudd på flytrafikken. Den norske hemmelige tjenesten har iverksatt etterforskning. (bb/AFP)

cristiano mbappe

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *