Putins sjefscheerleader stiller overraskende smertefulle spørsmål

Olga Skabeeva er et av Russlands mest kjente TV-fjes. Sammen med mannen sin, «journalisten» og Duma-nestleder Jevgenij Popov, er hun vertskap for programmet «60 minutter».

Siden starten av den ukrainske kampanjen har sendingen på Rossiya-1-kanalen blitt et av hovedstedene for å kringkaste Kreml-propaganda om krigen. Dessuten er det lange forelesninger holdt av antatte eksperter om nødvendigheten av en atomkrig mot Ukraina eller Vesten.

Russlands mange krigsforbrytelser, som den nåværende rakettterroren mot sivilbefolkningen og kritisk infrastruktur som kraftverk, blir jevnlig stadfestet i programmet.

Men siden russiske tropper er på defensiven i Ukraina, har kritiske nyanser også blitt mer hørbare i «60 minutter». Putin blir aldri direkte kritisert, men snarere retter kritikken indirekte mot militære ledere, politikere fra russiske regioner eller de hemmelige tjenestene.

En spesielt deprimerende episode for russiske ultranasjonalister, som støtter og ønsker å eskalere krigen i Ukraina, ble sendt denne uken. Skabeeva hadde blant annet snudd på den kjente russiske krigsjournalisten Alexander Kots, som rapporterte om den vanskelige situasjonen i Cherson for russerne.

Det kommer ingen gode nyheter de neste to månedene.

Russisk krigsreporter i programmet «60 Minutes»

Han hørtes ut som Putins sjef for Ukraina, Sergej Surovikin, som gjentatte ganger beskrev situasjonen i Cherson som «veldig vanskelig» i et TV-intervju tirsdag.

Kots sa at ukrainere var flere enn russere fire ganger i enkelte deler av fronten. I tillegg vil tropper som er trent i NATO-land bli utplassert, ved bruk av vestlige «høypresisjonsvåpen» som Himars rakettkastere, amerikanske M777-haubitser og anti-artilleri-radarer. «Ingen her sier at vi forlater Kherson,» forklarer Kots. — Vi kommer nok til å forsvare ham.

«Det skal ikke være noen illusjoner», fortsetter han, mens Skabeeva og de andre gjestene lytter med alvorlige uttrykk. «Det vil ikke være noen gode nyheter i løpet av de neste to månedene, alvorlige territorielle tap er sannsynlig i disse to månedene.»

Nå griper Skabeeva inn med den propagandistiske insinuasjonen om at det ikke er noen hemmelighet «at vi faktisk er i krig med NATO».

Himars rakettkaster i Ukraina.
© IMAGO/Forsidebilder

Og nå stiller hun et spørsmål som vestlige krigsovervåkere lenge har lurt på, men som tidligere var tabu i Russland: «Hvorfor forberedte vi oss ikke på denne utviklingen da vi startet våre militære aksjoner?»

Hun spør videre: «Vi ser at leveranser (av våpen, merk d. redaktør) er massive, at NATO er avgjort. Hvorfor ble vi overrasket over dette? Hvorfor trodde vi at Zelensky ville stikke av og NATO ikke ville gripe inn. Det er det åpne spørsmålet.»

Hvorfor trodde vi at Zelensky ville stikke av og NATO ikke gripe inn?

Olga Skabeeva, TV-programleder på «Rossiya-1»

Putin anklager ekspertene sine

Svaret vestlige etterretningsbyråer ville gi Skabeeva: Putin hadde blitt feilinformert av sine etterretningsbyråer og stilte ikke spørsmål ved deres svært optimistiske vurdering av en invasjon.

Secret Service forventet at Ukraina skulle falle i løpet av få dager, at folket skulle ønske de russiske inntrengerne velkommen, at Zelenskyi-regjeringen skulle flykte – og at Vesten stort sett skulle følge passivt forbi. Alle som antar dette scenariet forbereder seg ikke på en lang krig.

Utgaven av «60 Minutes» er en del av kommunikasjonen som Kreml har tillatt med Ukraina siden begynnelsen av oktober. Den militære situasjonen ble ikke lenger skjult og nederlagene etter den ukrainske offensiven i Kharkiv ble innrømmet. Mobiliseringsspørsmål ble også tatt opp.

Imidlertid presenterte Putin alltid avgjørelsene som om de ikke var tatt av ham, men av de ansvarlige ekspertene – i denne forbindelse var det ikke hans feil, men hans underordnede.

Skabeyewas korte inntog i kritisk journalistikk er særegen, selv på bakgrunn av Kremls kommunikasjonsvending.

Hun beskriver ikke bare situasjonen som kritisk, i likhet med Kots – som for øvrig hyller den heroiske kampånden til de russiske troppene – men antar også at det er gjort alvorlige feil som nå setter suksessen til hele operasjonen i fare. Aldri har en så fremtredende Kreml-tilhenger sagt så tydelig.

Til hjemmesiden

cristiano mbappe

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *