Qatars største kritikk kommer fra et land som ikke kvalifiserer

  1. Hjemmeside
  2. Politikk

Opprettet:

Fra: André Schmid

Det norske fotballandslaget rundt Erling Haaland (3. fra venstre) er et godt eksempel mot Qatar-VM. Ingen FIFA-medlemmer er mer kritiske til emiratet. © NurPhoto/Imago (redigering)

Ingen steder er Qatars motvind større enn i Norge. I mellomtiden har det vært en heftig debatt om boikotten. Landet er ikke kvalifisert – men kritikken består.

Oslo/Doha – Lise Klaveness passer ikke inn i bildet av Fifa. I motsetning til mange av hennes – for det meste mannlige – kolleger, har den norske fotballsjefen et problem med verdensfotballforbundet. Og si det åpent og ærlig. Som nylig på FIFA-kongressen i Doha. Hun er et symbol på norsk kritikk av Qatar.

VM i Qatar: Norge kritiserer et «uakseptabelt» verdensmesterskap – Infantino hyller «det største showet på jorden»

Den tidligere norgeslandskampen begynte talen med minner fra barndommen. Hun begynte å spille fotball som liten jente for å passe inn. Hun ble forelsket i sport. En sport som FIFA truer med å ødelegge. «I 2010 ble verdensmesterskapet organisert på en uakseptabel måte av Fifa og tildelt med uakseptable konsekvensersa Klaveness.

«Menneskerettigheter, likhet og demokrati, fotballens grunnleggende bekymringer» ble ikke tatt hensyn til i tildelingsprosessen. Talen hans var et rungende slag for dem Fifa og Qatar, avkjøles reaksjonen i auditoriet tilsvarende. Hun følte seg «litt ensom» der, sa Klaveness senere i et intervju med Idrettens Opplysningstjeneste.

Klaveness er det som kalles en «fotballjente» i Norge, en fotballspiller. Som barn sovnet hun i sengen med den stinkende ballen, som voksen spilte hun 73 ganger for landet sitt. Som 41-åring kritiserer hun nå jevnlig kraften på plass i profesjonell fotball. Fifa-sjef og solkonge Gianni Infantino er faktisk ikke vant til så mye motvind. Sveitserne foretrekker hvis du hans versjon av Qatar-VM Fortalte. VM er «tidenes beste», «det største skuespillet på jorden». I Norge er oppfatningen en annen. Ingen andre steder i verden blir turneringen sett så kritisk på.

FIFA-kongressen i Doha.  Norge-trener Klaveness kritiserer Qatar.
Lise Klaveness har vært president i Norges Fotballforbund siden mars 2022. Etter noen dager i vervet kritiserte hun Fifa på Doha-kongressen. © Kyodo News/Imago

VM i Qatar: «Vi prøvde å få til en boikott»

Sommeren 2021 var det alvorlige vurderinger for det norske landslaget å boikotte vinterturneringen 2022. . Det oppsto en stor debatt i landet, der også foreningen deltok.

Landslaget rundt Dortmund-stjernen Erling Haaland har sendt meldinger om oppvarmingstrøyer i forkant av VM-kvalifiseringen. For eksempel etterlyste de «fair play for gjestearbeidere». For landstrener Stale Solbakken (tidligere i 1. FC Köln) er det klart at «sport og politikk henger sammen» og at du kan gjøre en forskjell. Til syvende og sist var det imidlertid ikke en boikott.

«Vi prøvde å oppnå en boikott», sier Tromsö-kaptein Ruben Jenssen i et intervju med Ippen.Media. «Men vi er så små og kan ikke gjøre noe på egenhånd. Vi hadde fansen og de andre førstedivisjonsklubbene i ryggen, men til slutt bestemte forbundet seg for ikke å boikotte.

VM i Qatar: «Vi kan ikke se bort fra et VM mot alle idrettens verdier»

Foreningens tidligere leder og Klaveness» forgjenger, Terje Svendsen, så ikke på en boikott som en hensiktsmessig måte å få til endring i Qatar. I stedet ønsker de å forbedre menneskerettighetssituasjonen gjennom dialog på stedet. Norge hadde tidligere satt ned en nyopprettet Qatar-komité. Også han kom til at landslaget ikke burde boikotte. Norge kvalifiserte seg uansett ikke til VM i Qatar. Kritikken mot ørkenemiratet stopper imidlertid ikke der. Det er ikke bare vist av Lise Klaveness, som ikke ville kommentere boikottplanene på spørsmål.

Tromsø, den nordligste profesjonelle klubben i verden, ønsker å fortsette å rette oppmerksomheten mot menneskerettighetssituasjonen i Qatar. Premier League-laget går innovative veier. Mer nylig ble en trøye inkludert en QR-kode introdusert. Skanner du trøya lander du på en Qatar informasjonsside. «Vi er bare en liten del av fotballverdenen», sier kaptein Jenssen om byen med 70.000 innbyggere. «Men du kan ikke se bort når et verdensmesterskap spilles mot alle idrettens verdier, når folk må dø på stadioner

Norge: Stor mediekritikk av Qatar

Det norske medielandskapet er også svært kritisk til Qatar. Jevnlig i store aviser som f.eks innlegg etter eller Verden promenade rapporter om den lokale situasjonen. Norsk fjernsyn har også vært der ved flere anledninger. To norske journalister ble varetektsfengslet i Qatar i mer enn 30 timer ved utgangen av 2020. Sikkerhetsstyrker skal ha slettet opptak. Begge mennene hadde tidligere flagget hverandre kritisk. Pressefrihet er en verdifull ressurs i Norge. Da media ikke ble invitert til en rundebordsrunde i Qatar på kort varsel, avlyste Klaveness også deltakelsen.

I den nåværende presserangeringen Reporters Without Borders ligger det skandinaviske landet på førsteplass for sjette gang på rad. «Dette skyldes blant annet en høy grad av mediepluralisme, medienes høye uavhengighet fra politikk, sterke lover om informasjonsfrihet og et gunstig klima for journalister til tross for sporadiske angrep på nettet,» forklarer Reporters Without Borders.

VM Norge anmeldelse: En av Qatars største energikonkurrenter

Det er ingen overraskelse at Norge er Qatars største kritiker. Skandinavia er tradisjonelt svært knyttet til menneskerettigheter. At debatten om boikott av Qatar er drevet fra Norge kan også skyldes konkurranseforholdet til Qatar. I likhet med ørkenemiratet er Norge også en stor internasjonal aktør på naturgass- og oljemarkedene. Tyskland får mer enn halvparten av sin naturgass fra Russland, nesten en tredjedel kommer fra Norge og en liten del av Nederland.

Ifølge tall fra energiselskapet BP importerte Europa nesten 115 milliarder kubikkmeter flytende naturgass, også kjent som LNG, i 2020. Ifølge Federal Institute for Geosciences and Natural Resources var den største handelspartneren Qatar med 27,1 milliarder kubikk. meter. USA leverte 22,5 milliarder kubikkmeter til Europa og ytterligere 17,1 milliarder kubikkmeter kom fra Russland. Men EU har også importert store mengder LNG fra Norge.

LNG

Flytende naturgass (LNG) brukes når det ikke er rørledningsforbindelse mellom produsent og forbruker. Naturgass blir flytende når den avkjøles til -162 grader Celsius. Det er generelt dyrere enn rørledningen.

Vestlige land som Tyskland har nylig trappet opp energipartnerskapet med Qatar. Visekansler Robert Habeck (De Grønne) annonserte nylig «flott» samarbeid. Konkurranseforholdet mellom Qatar og Norge vil selvsagt øke tilsvarende. På spørsmål har ikke den norske regjeringen ønsket å svare på om dette vil ha betydning for kritikken av emiratet. Du ønsker å fokusere på sport og overgrep i vertslandet for VM. Det er tross alt mye å kritisere. (som)

cristiano mbappe

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *