Regjeringen – Schwerin – Meyer merker økende interesse for MV-politikk i Skandinavia

Schwerin (dpa/mv) – Ifølge økonomiminister Reinhard Meyer ser Sverige og Norge på Mecklenburg-Vorpommern som et potensielt brohode for Tysklands energiforsyning. «Skiftet til klimavennlige energikilder krever utvikling av nye transportnettverk. Under våre diskusjoner i Stockholm og Oslo merket vi en svært alvorlig interesse for et tettere samarbeid på dette området,» meldte SPD-politikeren på slutten av en uke. lang tur til Skandinavia, hvor han ble ledsaget av en handelsdelegasjon fra Mecklenburg-Vorpommern.

Sverige planlegger for eksempel å øke eksporten av vindkraft til havs, som kan mates direkte inn i sentraleuropeiske nett eller brukes til å produsere hydrogen, et klimavennlig drivstoff. Lubmin, nær Greifswald, er et ideelt koblingspunkt, siden det er både kraftige kraftledninger og forbindelser til det europeiske gassdistribusjonsnettverket. Den planlagte terminalen for flytende naturgass (LNG) i Mukran på Rügen vil også bli vurdert etter endt LNG-leveranser.

I Norge har havnen i Rostock, en av kun to havner i Tyskland hvor ammoniakk allerede kan håndteres, vakt stor interesse. I tillegg til rent hydrogen er denne forbindelsen, som i stor grad består av hydrogen, av økende betydning i fremtidens energikonsepter. «Norge har den siste tiden hatt mindre av landet vårt på kartet. Jeg er sikker på at det endret seg med vårt besøk,» sa Meyer.

Diskusjonene i Sverige forsterket også troen på at det kan føres en målrettet strukturpolitikk med ulike strømprissoner. «Sverige har fire strømprissoner. I nord, hvor grønn strøm i stor grad produseres, er det også billigst. Dette tiltrekker seg energiintensive selskaper som bringer arbeid til strukturelt svake,» sa Meyer.

Tysklands nordlige delstater, som har de høyeste strømprisene i landet på grunn av kostnader til utvidelse av nettverket, har lenge aksjonert for en mer rettferdig byrdefordeling. Fordi spesielt sørlige land lukker øynene for kravet om en solidaritetsavgift, har nordlige myndigheter tatt opp muligheten for å opprette ulike strømprissoner. «Hvis utjevningen av nettverksavgiften ikke fungerer, vil det bli et problem igjen,» sa Meyer klart. I følge Federal Network Agency har Forbundsdagen et lovutkast som vil gi den tillatelse til å innføre rettferdige nettverkstariffer. Diskusjonene om dette emnet er ennå ikke over.

© dpa-infocom, dpa:231023-99-665733/3

cristiano mbappe

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *