Renspråklig nyheter 25. juni / Artikkel

Renspråklig nyheter 25. juni

Første heat i år

Det var veldig varmt lørdag 25. juni. Lufttemperaturen steg til +30 grader. Det er første heat i år. Varmen vil vedvare på søndag. Lufttemperaturen vil nå +32 grader i morgen.

Leger anbefaler å unngå direkte sollys og drikke mye vann. Kjæledyr bør tas vare på slik at de kan drikke og kjøle seg ned. Barn og eldre bør ha tilsyn slik at de ikke overopphetes.

Russiske tropper okkuperte Severodonetsk

I Ukraina okkuperte russiske tropper Severodonetsk i dag. Den ukrainske hæren trakk seg ut av byen for bedre å beskytte nabolandet Lysichansk. Severodonetsk er nesten fullstendig ødelagt. Det vil være vanskelig for de som blir igjen i byen å overleve. Fra byen kan folk bare komme til territoriene okkupert av Russland.

Ukraina under ild fra Hviterussland

Ukrainas territorium (Kyiv, Chernihiv og Zhytomyr-regionen) ble målrettet av rakettskyting fra Hviterussland i natt. Dusinvis av missiler ble skutt opp mot Ukraina. Ukrainske politikere mener at Russland også prøver å involvere Hviterussland i krigen. Missilangrepet fant sted under et møte mellom lederne i Hviterussland og Russland.

Skyting i Norge

I Norge er trusselnivået hevet til høyeste nivå. I natt ble to personer skutt og drept og over 20 såret på en homoklubb i Oslo. Skytteren ble arrestert. Politiet etterforsker hendelsen som et mulig terrorangrep eller hatkriminalitet. Det skulle vært en Pride-marsj i Oslo i dag, men den er avlyst.

Pride fant sted i Warszawa

Tusenvis av mennesker deltok i Pride-paraden i Warszawa i dag. I år ble det organisert med det ukrainske samfunnet. Pride-paraden i Kiev er ikke mulig i år på grunn av krigen. I marsjen krevde folk like rettigheter. Ekteskap av samme kjønn er ikke tillatt i Polen, og regjeringen ser på kampen for flere rettigheter for seksuelle minoriteter som en trussel mot den katolske kirkes verdier.

Ansatte i flere flyselskaper vil streike i Europa denne sommeren

Reisende må regne med flere flyansattestreik denne sommeren. Ryanair-ansatte er nå i streik i flere europeiske land. Andre flyselskaper står også overfor ansattestreik. Piloter og flybesetning protesterer mot lave lønninger og hevder at flyselskapet ikke oppfyller kravene til hviletid. Det er også mangel på flyplassarbeidere i mange deler av Europa.

«Sommerfuglnatt» finner sted i Ludza-regionen

I dag finner «Sommerfuglnatt» sted i naturreservatet «Grebļukalns» i sognet Pasienes, fylke Ludza, nær Lake Šešku. Folk inviteres til å oppleve sommerfuglenes verden i en spesiell begivenhet i 6 år. Naturreservatet har et spesielt klima og flora. Rundt 500 arter av sommerfugler lever her. Det er også stedet med den største bestanden av sommerfugler i de baltiske statene.

Værmelding

Det er ventet en variabel mengde skyer i Latvia søndag. Ingen nedbør. Lav vind 1-5 m/s. Lufttemperatur om natten +14…+18°, steder på kysten av bukten +19…+20°. I løpet av dagen +27… +32°, steder på kysten av bukten +23…+27°.

Varierende mengde skyer i Riga. Lav vind 1-5 m/s. Lufttemperatur om natten +19…+20°, om dagen +30…+32°. 3. Værtype – ugunstig.

Skrivefeil?

Marker teksten og trykk Ctrl+Enterå sende tekstfragmentet som skal rettes til redaktøren!

Marker teksten og trykk Rapporter en feil knapper for å sende tekstfragmentet som skal rettes til redaktøren!

cristiano mbappe

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *