Romania kjøper trettito F-16MLUer fra Norge.

Militær luftfart nå totalt forvandlet på Lockheed-Martin F-35A Lightning II de Luftforsvaret representerer en gudegave for de som søker å skaffe seg General Dynamics F-16 Fighting Falcon brukt. Og den første til å tegne er, ingen stor overraskelsede Fortele Aeriene Romane som la inn en bestilling på trettito av disse flyene. Takket være dette kjøpet vil hun endelig kunne kvitte seg med de store varene sine Aerostar LanceR lokalt laget, avledet fra det mytiske Mikoyan-Gurevich MiG-21 fiskebed sovjetisk. De første flyene skal leveres i sommer, når Oslo har fått betaling av de 454 millioner euro for kontrakten.

For Romania, disse trettito flyene, inkludert seks to-seters av forretningstransformasjon, vil være en reell merverdi. For ikke bare vil de tillate at LanceR-ene blir skrotet, men fremfor alt vil de bringe ny kapasitet til Fortele Aeriene Romane. Hvis på papiret er flyene kjøpt fra Norge de samme som de kjøpt for en tid siden i Portugal og operativ i dag i virkeligheten er det veldig annerledes. For noen ganger er det ikke noe mer forskjellig fra en F-16MLU enn en annen F-16MLU, og dette selv om de i begge tilfeller var i starten av F-16A/B.
På dette er de norske flyene en læreboksak.

Da de ble ettermontert til MLU-standarden, for Mid-Life Update, la oss huske, standarden valgt av Luftforsvaret var MLU 5.2R. Det er nok å si at flyene faktisk ble lik F-16C/D Block 50/52. De tidligere portugisiske flyene var på MLU 2.5-standarden, og ga dermed fly som kan sammenlignes med F-16C/D Block 25.
Maskinene som er bestilt fra Norge er derfor egnet til å bære laser- og/eller GPS-styrt ammunisjon og for å avfyre ​​antiradarmissiler. I tillegg selvfølgelig til det vanlige luft-til-luft-arsenalet.

Selv om Romania ikke er en krigersk nasjon, representerer slik ildkraft et sterkt argument for henne. Kystlinjen og deler av territoriet er faktisk ofte truet av russiske fly. Gull krigen som ble ført av diktator Vladimir Putin i Ukraina gjenoppliver frykten, ganske berettiget, for en invasjon av landet av dette voldelige autokratiet. De tidligere norske F-16MLUene vil derfor representere en sterk respons til russiske jagerfly, og muligens til dets bakketropper.

Foto © Luftforsvaret.

cristiano mbappe

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *