Russisk ambassade i Oslo anklager Norge for å gi næring til «spionmani»

Norges statsminister Jonas Gahr Støre | FOTO: Kommunesektorens organisasjon / Wikimedia Commons / CC BY 2.0

Den russiske ambassaden i Oslo opplyste onsdag at den ikke har opplysninger om en mann som ble arrestert mandag, som norsk etterretning mistenker for å ha spionert på vegne av Russland. Samtidig anklaget den russiske ambassaden Norge for å fyre opp «spionmanien».

Norske sikkerhetsstyrker pågrep mandag en 37 år gammel brasiliansk statsborger i den arktiske byen Tromsö, som de mistenker for å bo i Norge under falskt navn og identitet. Ifølge den norske hemmelige tjenesten PST skulle det faktisk være en russisk statsborger som jobber for den russiske hemmelige tjenesten. Vedkommende jobbet som forsker ved Universitetet i Tromsö. Den russiske ambassaden sa onsdag at den «ikke vet hva det er eller hvem det er».

Fortsett å lese

Frihet trenger uavhengige medier. Støtt oss og la oss bli sterkere sammen

Les artikkelen «

Norge, som er medlem av den nordatlantiske alliansen og en stor olje- og gassprodusent, har de siste ukene gjentatte ganger sett droner i nærheten av sine anlegg i Nordsjøen. Flere russiske statsborgere er også varetektsfengslet i landet, mistenkt for å ha fotografert sensitive gjenstander og skutt opp droner.

«Alt russisk, enten det er offentlige enheter, private selskaper eller enkeltpersoner, vekker mistanke og lukter av spionasje,» sa den russiske diplomatiske misjonen. «Det er ingen tilfeldighet at sak etter sak dukker opp. Alt er politisk motivert,» la den russiske ambassaden til.

En rekke europeiske land har skjerpet sikkerhetstiltakene på energi- og internettinfrastruktur etter at undervannseksplosjoner skadet to gassrørledninger i Østersjøen som frakter gass fra Russland til Tyskland.

cristiano mbappe

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *