Russland: Etter trusler – Norge erklærer strid om levering til Svalbard

  1. Hjemmeside
  2. Politikk

Etablert:

Av: Florian Nauman

Sovjetisk historie på Spitsbergen: Gruvekolonien Pyramida er øde – russerne bosettes fortsatt andre steder på øygruppen. © Danita Delimont/www.imago-images.de

Russland merker effekten av sanksjonene – spesielt ved geografiske hotspots. Nå nærmer det seg en konflikt med Norge. De første truslene blir hørt.

Oppdatering av 6. juli kl 20:00: Norge sier de har avgjort en tvist med Russland om en lastleveranse for russiske gruvearbeidere på Svalbard. Utenriksdepartementet i Oslo opplyser at containerne med russiske varer som sitter fast ved grensen er fraktet av norske transportører til Tromsø havn og er nå på vei med skip til den arktiske skjærgården.

Løsningen ble funnet etter «god dialog» med Russland og betyr ikke at Norge «trekker seg», sa en talskvinne for departementet. «Vi hadde aldri tenkt å blokkere en levering,» sa hun.

Russland i sanksjonsstriden: etter Litauen, nå også problemer med Norge

Første rapport fra 6. juli:

Oslo/Moskva – Russland eier og bruker vanskelig tilgjengelige territorier i Europa. Det vil være inne Ukrainsk konflikt til problemet for av Vladimir Putin Kreml: Etter Østersjø-enklaven Kaliningrad det er nå også en strid om en annen region. Denne gangen er det den arktiske skjærgården Spitsbergen.

Fordi Norge blokkerte en russisk varetransport til øygruppen på grunn av sanksjonene fra den ukrainske krigen – nå truer underhuset i Moskva med å avslutte en svært delikat grenseavtale med skandinavene. «Spitsbergentraktaten», som den er kjent i Norge, regulerer sjøgrensene i Barentshavet. I 2010 avsluttet avisen en tiår lang strid om den ressursrike regionen.

Russland i sanksjonstvist: Parlamentarikere truer Norge med å avslutte avtalen

Tirsdag 5. juli truet presidenten for det russiske underhuset, Vyacheslav Volodin, indirekte med å sette en stopper for løsningen som var møysommelig forhandlet frem av Dmitri Medvedev og nåværende generalsekretær i NATO, Jens Stoltenberg. Formannen for utenrikskomiteen forventes å ta en nærmere titt på avtalen, sa Volodin, en MK fra det pro-Putin United Russia-partiet, ifølge rapporter fra det russiske byrået.

Kommunistisk parlamentsmedlem Mikhail Matveyev tok tidligere opp saken – i en relativt aggressiv tone, som norske medier bemerket. – Vi har avstått 175 000 kvadratkilometer av Barentshavet til Norge. I dag ser vi Norge stopper matleveranser til Svalbard, til våre bosetninger», siterer portalen. E24.no Matveyev, siterer det russiske byrået Ria Novosti.

Gladere tider: Jens Stoltenberg og Dmitri Medvedev 2010 i Oslo.
Gladere tider: Jens Stoltenberg og Dmitri Medvedev 2010 i Oslo. © imago stock&people/itar-tass

Den russiske generalkonsulen på Svalbard, Sergei Gustsin, skal ha forsøkt å monopolisere Norge med arktisk ære: «Det passer ikke for et arktisk land som Norge. Det er vanskelig å bo på Spitsbergen, og det er ikke veldig bra at Norge er sabotere de lenge etablerte russiske koloniene i Arktis,» sa han til TV-kanalen Rossiya24, i likhet med den norske tabloiden. Verden promenade Notert. Også i det nå beryktede russiske statsfjernsynet så spørsmålet kom opp.

Russland og Norge: «Hungersnød i Arktis» – en ekspert observerer «voldelige overdrivelser»

Stridens kontekst: Russland hadde i forrige uke anklaget Norge for å ha blokkert lasting av et skip beregnet på russiske gruvearbeidere på Svalbard. Forsker Arild Moe ved Frditjof Nansens Institutt satte det i perspektiv på forespørsel fra Verden promenade Men påstandene: «Dette er leveranser via det norske fastlandet. Det er absolutt ingen embargo for levering av varer til Spitsbergen.

Moe kalte russedebatten «grov overdrivelse». Enkeltkommentatorer på Internett har til og med anklaget Norge for å ville «sulte» russerne på Svalbard. Det er langt fra virkeligheten. Men samtidig bør det også bemerkes at det russiske UD ikke anklaget Oslo for å bryte Spitsbergen-avtalen, men kun for en «frekk» handling.

Norsk UD oppfordret på sin side Russland til å rette seg etter avtalen. Den inneholder «ingen gjennomgangsklausul», sa departementet. «Det er vanlig at denne typen grenseavtaler er på ubestemt tid.» Norge er – i motsetning til Sverige og Finland – har vært medlem av NATO en stund. (fn med AFP-materiale)

«

cristiano mbappe

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *