Sabotasje av Nord Stream: tvil om gjerningsmennene fra Russland

Gjerningsmennene til Nord Stream-sabotasjen er fortsatt ikke funnet. Fra nå av bør tvilen om et mulig ansvar til Russland vokse.

Det er økende spørsmål om hvorvidt Russland var ansvarlig for eksplosjonene på Nord Stream-rørledningene. Selv etter måneder med etterforskning er det ingen klar indikasjon på hvem som sprengte gassrørledningene under vann i september. Ifølge en ny Washington Post-rapport er det tvil om Russlands ansvar. «På dette stadiet er det ingen bevis for at Russland sto bak sabotasjen,» sa en europeisk tjenestemann til avisen, som gjenspeiler vurderingen av 23 diplomater og etterretningstjenestemenn fra ni land som ble intervjuet i disse dager. forrige uke.

Gassrørledningene Nord Stream 1 og 2 i Østersjøen ble ødelagt over en lengde på rundt 250 meter. Det var oppdaget flere kratere på bunnen av havet, og eksperter antok at det var festet sprengladninger. Russland ble raskt en potensiell gjerningsmann.

Peker til Moskva

Fire dager etter hendelsen sa USAs energiminister Jennifer Granholm at det så ut til at Russland kan ha skylden. Ifølge en ubekreftet rapport fra «Bild» mistenkte den føderale regjeringen den russiske hemmelige tjenesten GRU. Økonomiminister Robert Habeck pekte også på Moskvas retning. «Når Russland sier «det var ikke oss», er det som «Jeg er ikke tyven»», skal han ha sagt i oktober.

Russlands president Vladimir Putin sa torsdag at angrepene på Nord Stream ble utført av en stat som ønsker at gassen kun skal leveres til Europa via Ukraina, ifølge det offisielle nyhetsbyrået Interfax. Men ingen etterforsker det, ifølge lederen av Kreml.

«Forutsigbart dumt og absurd»

Samtidig var han overbevist om at eksplosjonene i Nord Stream-rørledningene var en statsterrorisme. Han la til: «Og som vi vanligvis sier i slike tilfeller, se hvem som er interessert i å sikre at russisk gass leveres til det europeiske markedet kun via Ukraina, som er interessert i at Ukraina mottar «sølv».

Kreml-talsmann Dmitrij Peskov hadde allerede avvist anklagene i september. «Det er fullstendig forutsigbart og forutsigbart dumt og absurd å gjøre slike antakelser,» sa han ifølge nyhetsbyrået Interfax. Skader er også et stort problem for Russland. Begge strengene til Nord Stream 2 er fylt med gass. «Denne gassen er veldig dyr, og nå slipper den ut i luften.»

Laster inn…

å integrere

Vanskelig søk etter ledetråder

Forskning fra «Washington Post» har nå avslørt at flere respondenter til og med ville ha utelukket russisk deltakelse. Andre åpnet muligheten for at andre stater kan ha vært ansvarlige for angrepene. Eksperter er enige om at eksplosjonene ikke var noen ulykke. En ikke navngitt tysk embetsmann bekreftet overfor Washington Post at eksplosiver var festet på utsiden av rørene.

Men letingen etter ledetråder er komplisert under vannoverflaten. «Forensics i en etterforskning som dette vil være ekstremt vanskelig,» sa en høytstående tjenestemann i det amerikanske utenriksdepartementet. Svenske etterforskere fant kun spor av eksplosiver på fremmedlegemer.

Det er også mangel på konkrete bevis som knytter Russland til eksplosjonene. Det var ingen bevis for elektronisk kommunikasjon, mens radiomeldinger og annen informasjon om invasjonen av Ukraina ble fanget opp tidlig, sa tjenestemannen. Norge etterforsker droner som antas å ha fløyet i nærheten på tidspunktet for angrepet – men så langt uten resultater.

Østersjøen: Undervannsopptak viser omfanget av ødeleggelsen av gassrørledningen Nord Stream 1. (Kilde: t-online)

Hvilket motiv ville Moskva ha hatt?

Det faktum at en stat ga ordren anses av ekspertene som en selvfølge. «Vi vet at med denne mengden eksplosiver må det være en aktør på statlig nivå,» sa Finlands utenriksminister Pekka Haavisto i et intervju denne måneden. «Det er ikke en eneste fisker som bestemmer seg for å legge bomben der. Det er veldig profesjonelt.»

cristiano mbappe

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *